Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jonny Rolf är ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening och ersättare i Staffanstorps kommunfullmäktige som är en av få platser där Sverigedemokraterna ingår i samarbete för att regera en kommun. Tillsammans med Moderaterna står de bakom ett gemensamt handlingsprogram.

”Moderaterna och Sverigedemokraterna har enats om en gemensam politisk inriktning för den kommande mandatperioden för Staffanstorps kommun”, skriver Moderaterna på sin lokala hemsida. 

Kommunalrådet Christian Sonesson (M) förklarade till SVT att en anledning till samarbetet är att han anser att de två partierna ligger väldigt nära varandra politiskt. 

SD-ordföranden medlem i högerextrem FB-grupp

Nu kan Expo avslöja att Jonny Rolf i april 2016 var med i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odins slutna Facebook-grupper för den nationella organisationen och för den lokala avdelningen i Malmö. I dessa grupper koordinerades organisationens utåtriktade verksamhet. Det är okänt hur länge Rolfs medlemskap i grupperna varade.

Under perioden som Rolf ingick i Facebook-grupperna var svenska Soldiers of Odin, som styrdes från Finland av en nazist med bakgrund i Finska motståndsrörelsen, mycket uppmärksammade i svenska medier. Bland annat hade Expo avslöjat att Soldiers of Odin i Sverige etablerats av personer med kriminellt förflutet och kopplingar till vit makt-miljön.

I organisationens stadgar som fanns tillgängliga i de grupper som Jonny Rolf var medlem i pekades flyktingar och invandrare ut som måltavlor som skulle skrämmas eller bekämpas med våld. 

”Om det blir bråk så visar vi flyktingarna vilka som bestämmer”, var en förhållningsregel. En annan var att ”inte prata med polis eller medier”. I Soldiers of Odins kommentarsfält flödade även nazism och våldsuppmaningar. Om muslimer fanns budskap som: ”Islam. Antingen så dödar vi dem, eller så dödar de oss”. 

Till Expo medger Jonny Rolf att han varit med i Soldiers of Odins stängda grupper.

 – Ja, jag var med där det stämmer. Jag är en nyfiken person så jag ville se vad de pysslar med helt enkelt, men jag är inte med där längre. Jag gick ut för jag tyckte inte det var min grej, säger Rolf.

Den 24 april 2016 beklagade sig Rolf i den nationella Soldiers of Odin-gruppen på Facebook över att han blivit utslängd från organisationens Malmö-grupp. Han fick en ursäkt som han tryckte gilla på, och blev åter medlem i Malmö-gruppen. 

Jonny Rolf, Sverigedemokraterna, Staffanstorp,
Här är Jonny Rolf i kontakt med Soldiers of Odin i en sluten grupp.

- Det var av samma anledning att jag gick med i gruppen från början, att jag var intresserad av vad det var för några, svarar Rolf på frågan om varför han ville tillbaka in Facebookgruppen. 

Kommenterar och delar högerextremt material 

På Facebook gillamarkerar Jonny Rolf en rad olika sidor. Det handlar om såväl vit makt-sidor som antirasistiska sidor. Ett mönster är samtidigt att Rolf är passiv på sajter som "Inte rasist, men" men deltar aktivit i kommentarsfälten på högerextrema sidor som Fria tider och Svegot. 

- Jag följer många grupper, jag följer också FI och Göran Greider, försöker du göra en guilt by association här?

Den 26 juli i år delade även Rolf en artikel av vit makt-ideologen Magnus Söderman på sajten Svegot, som drivs av Det fria Sverige

Jonny Rolf, Sverigedemokraterna, Staffanstorp,
På Svegot som publicerat artikeln som delas sprids pronazistiska budskap. Till exempel beskrivs Nürnbergrättegångarna mot ledande nazister i nazityskland som en "skam". Retoriskt ställs även frågan om "det var bra för rasen" att Adolf Hitler förlorade andra världskriget. 

Jonny Rolf har även själv på sociala medier påstått att Sverige är en ”demokratur och på väg att bli en diktatur”. Till Expo säger Rolf att han inte minns att han skrivit det och att han därför inte kan kommentera. Under intervjun uppger Rolf att han måste avbryta intervjun eftersom han kör bil och hänvisar ytterligare frågor till sin mejl. Expo skickade under onsdagen att ett antal frågor som ännu inte har besvarats. 

Moderaternas kommunalråd Christian Sonesson som samarbetar med SD i Staffanstorp säger till Expo att han förväntar sig att Sverigedemokraterna utreder vad som hänt. 

- Jag vet inte exakt vad som skrivits av honom eller vad som skrivs på de här sidorna, men det är någonting som Sverigedemokraterna får ta tag i, säger han. 

Det är inte ovanligt att Sverigedemokraterna avslöjas med att ha kontakter med extrema grupper. Har det oroat dig när du inledde samarbetet?

- Nej det är ganska vanligt att det skrivs i media om att personer skrivit si eller så. Men det som oroar mig mer är om det är någon moderat som uttrycker sig olämpligt eller åker fast för någonting. Varje parti är ansvariga för sina förtroendevalda. Jag känner inte att detta direkt är kopplat till mig, säger Sonesson.

Förra månaden inledde Moderaterna i Hörby ett liknande samarbete med Sverigedemokraterna som nu skett i Staffanstorp. Expo kunde då avslöja att SD:s ordförandekandidat till Kommunstyrelsen, Stefan Borg, spridit rasism på sociala medier och använt sig av vit makt-retorik. Borg tvingades dra in sin kandidatur efter avslöjandet.