Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 13 juni 2003 ska Peter Mangs enligt åklagaren tagit sig in i en lägenhet på Gånglåtsvägen i Malmö och skjutit en 65-årig man med ett skott i bröstet. Några dagar senare hittade polisen mannen död i lägenheten övertäckt av filtar och kläder. Nyckeln till lägenheten hittades under en husrannsakan hemma hos Peter Mangs. Även en ljudinspelning som bland annat innehåller ett anonymt tips till polisen hittades i Mangs lägenhet. Personen på bandet lämnade tips om en gärningsman till mordet på 65-åringen. Tipsaren gav även information om mordet på en 23-årig man, ett mord som Mangs även är misstänkt för. Den som utpekades som mördare i inspelningen är Mangs före-detta granne, som Mangs har retat sig på. I flera anmälningar till fastighetsvärden har Mangs anklagat grannen för bland annat hög musik och skadegörelse i trapphuset. I inspelningen lästes även namnskyltarna i Mangs trappuppgång upp och Mangs eget namn nämndes. På den nedlagda främlingsfientliga sajten Politiskt inkorrekt har Mangs i ett inlägg publicerat sin grannes personnummer och hävdat att han var kriminell.

Mangs sade sig inte minnas vad han gjorde dagen då mordet på 65-åringen skedde. Han påstod också att det inte är han som talar i ljudinspelningen som hittades i hans lägenhet. Att inspelningen hittades i hans hem förklarade han med att hans insamlingsarbete kring olika brott "varit omfattande" och att han därför inte minns hur den hamnat där. Mangs påstår även att en barndomsvän till honom placerat dörrnyckeln till den mördade 65-åringen hemma hos sig i oktober 2010. Men i Mangs kamera har man dock hittat bilder på nyckeln tagna redan i maj 2010.

Barndomsvännen som Mangs anklagar är målsägande i rättegången och har vittnat om att han och hans familj mordhotats av Mangs.

I sina kontakter med psykiatrin innan mordet uttryckte Mangs en nyfikenhet för hur det skulle känns att döda någon och hur en mördare känner sig. En månad innan mordet på Gånglåtsvägen hade Mangs även köpt en pistol och två tillhörande pipor - vapen som enligt åklagaren använts vid mordet.

Mangs nekar till brott och säger sig aldrig träffat den mördade mannen. Försvaret menar också att vapnen inte kan bindas till morden och att Mangs överhuvudtaget inte har något motiv för dådet.

Under dagen hördes bland annat 65-åringens son om mordet på sin far. Sonen fick tre månader efter mordet på fadern ett hotbrev på engelska där det stod att han "skulle dö som en gris precis som sin far".

Ämnen i artikeln