Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den amerikanska antirasistiska organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, uppmärksammar den misstänkte seriemördaren Peter Mangs. Två år innan Mangs började skjuta köpte han litteratur från National Alliance, NA. Året var 2001 och National Alliance var då USAs viktigaste nazistiska organisation.

National Alliance beskrivs av SPLC som en nazistorganisation som förespråkar folkmord. I organisationens egna dokument beskrivs judar och andra "raser" som ett "temporärt besvär" och att dessa ska utplånas.

SPLC har inte fått fram uppgifter om vilka böcker Mangs köpt. Men de vet att köpet genomfördes den tionde maj 2001 och att summan på beställningen var 11,95 dollar.

Vid tidpunkten för köpet fanns bara ett fåtal titlar hos NA som skulle kunna stämma överens med Mangs beställning. En an böckerna är The Hunter, skriven av nazistorganisationens tidigare ledare, William Pierce.

Hunter handlar om Oscar Yeager som ensam kämpar mot staten genom att döda människor. Bland annat skjuter han människor som råkar vara kära i någon med annan hudfärg. Yeager är i boken en övertygad antisemit. I en scen skjuter han ett par i en bil, något som liknar ett av de dåd som Mangs misstänks för. I Sverige distribueras The Hunter av Svenskarnas Partis nätbutik Arminius.

När William Pierce dog 2002 uppstod splittringar i NA och organisationen är inte längre lika betydande. Personer knutna till den fortsätter dock att begå hat- och terrorbrott. Förra året dömdes en man med ett förflutet i NA för att att ha planerat ett bombattentat mot ett Martin Luther King-firande i Spokane i USA. Mannen dömdes till ett 36-årigt fängelsestraff.

Peter Mangs har själv gett uttryck för en antisemitisk världsbild. I förundersökningen framgår det att han bland annat kartlagt personer som han uppfattar som judar.

Ämnen i artikeln