Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En samling på mellan 500-600 personer samlades i torsdags på Klaipedaplatsen för att manifestera för ett nazismfritt Karlskrona och för gemenskap. Det nazistiska partiet Svenskarnas parti, tidigare nationalsocialistisk front ska ställa upp i kommunvalet, vilket fick Tillsammans Karlskrona att reagera och inom loppet av några dagar ordna en manifestation.

- Vi vill visa att det finns ett alternativ och därmed lyfta fram de positiva krafter som finns i Karlskrona, säger Fredrik Andrén i Tillsammans Karlskrona och en av initiativtagarna till manifestationen.

Tillsammans Karlskrona gick ut i måndags med att en manifestation skulle äga rum på torsdagen. Hundratals samlades för att lyssna på musik och tal.

- Vi hade sju talare och en musiker på plats. Uppslutningen tycker jag blev jättebra, det var hundratals människor som fanns på plats trots att det var på kort varsel. Och det var människor i alla åldrar som dök upp, säger Fredrik Andrén.

Fredrik hoppas att manifestationen dels ska leda till att få spridning på det religiöst och partipolitiskt obundna initiativet "Tillsammans Karlskrona". Men framförallt på att det ska leda till att fler engagerar sig antirasistiskt.

- I samband med manifestationen har vi haft en rätt bra mediatäckning. Vi har fått uppmärksamhet av lokal media och det hoppas vi ska leda till att namnet "Tillsammans Karlskrona" kommer ut mer. Men vi vill även att fler ska förstå vikten av att engagera sig, och förhoppningsvis leder det till att vi växer lite i grupperingen.

Fredrik Andréns långsiktiga förhoppning är att staden ska sammankopplas med goda och positiva krafter.

- Karlskrona ska inte vara en stad som förknippas med rasism, utan det ska vara en stad som förknippas med en kämparanda som vill stoppa dessa krafter, säger Fredrik Andrén i Tillsammans Karlskrona.