Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vi accepterar inte att man skapar otrygghet, vi är på stan för att skapa trygghet". Så lät det när ledaren för den svenska avdelningen av medborgargardet Soldiers of Odin nyligen intervjuades på sajten Avpixlat.

I lördags kunde Expo avslöja vem männen som säger sig stå upp för tryggheten egentligen är. En granskning av de som patrullerat gator i Stockholm visar att nätverket har starka kopplingar till extremhögern. Ledaren själv har en bakgrund i det insomnade högerextrema partiet Nationaldemokraterna, där han var medlem 2010. En majoritet av de aktivister som Expo identifierat har dömts för grova brott. De har fällts för bland annat misshandel, narkotikabrott, grova rattfyllor, hemfridsbrott, vapenbrott och besöksförbud efter kvinnomisshandel.

Soldiers of Odin har under de senaste månaderna fått stor uppmärksamhet. Inte minst i Finland där de först etablerades. Men de är långt i från ensamma. Medborgargarden har blivit extremhögerns nya grepp. 
Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen arrangerar nattvandringar och har under uppmärksammade former agerat som "trygghetsvärdar" på ett badhus i Kungälv.

I slutet av januari gick högerextrema huliganer ut i centrala Stockholm för att ge sig på marockanska flyktingungdomar.

På Facebook har det uppstått flera grupper som säger sig organisera eller stödja medborgargarden. I många fall lockar de personer med högerextrema ideal.

Trenden är, som vi tidigare rapporterat om, tydlig även runt om i Europa.

Tillsammans utgör de en växande skara grupper som tar lagen i egna händer i kampen mot det de uppfattar som mångkulturens konsekvenser. De utmanar våldsmonopolet och sprider otrygghet.

Extremhögern har en inneboende dröm om pöbelrättskipning. Rättsapparaten upplevs och beskrivs som korrupt av politisk korrekthet och lagarna anses stiftade av folkförrädiska politiker. Med det perspektivet är medborgargardet inte bara en nödvändighet. Det är en del i den revolution som de mest extrema grupperna drömmer om.

Strategin är inte ny, men det är först nu den verkar få fart.
Förklaringarna är många.
Extrema grupper påverkas av samhällsklimatet. De huliganer som gick ut på jakt efter människor med mörk hud i centrala Stockholm i januari lämnade ett flygblad efter sig:

"Rättsväsendet har lämnat walk over och samhällskontraktet är därmed brutet – därför är det nu varje svensk mans plikt att försvara våra allmänna utrymmen mot den importerade kriminaliteten".

De såg sig som ett nödvändigt ont i systemkollapsens tid.
Soldiers of Odin är inne på samma linje.
"Vi är en motreaktion på ett missnöje. Hantera problemen, inte oss", säger talespersonen i intervjun med Avpixlat.

Dessutom får de stöd. I januari ställde sig författaren Katarina Janouch i ett twitterinlägg bakom de högerextrema huliganerna. Ett uttalande som hon senare backade ifrån. Men hon är inte den enda som ger sitt stöd åt gatupatrullerna. I sociala medier får medborgargardena ett betydande stöd från allmänheten. Det stärker en extremhöger som är van vid att fördömas.

Den nya vågen av medborgargarden sker i en tid av utbredd kritik mot den svenska polisen. Kritiken kommer från många håll och är förstås helt legitim. Men inom extremhögern blir berättelsen om polisens kris förenklad: Polisen har inga resurser på grund av invandringen. Och de struntar i invandrares brott på grund av politisk korrekthet.

Där och då blir utrymmet för medborgargarden inte bara möjlig, utan "nödvändig".

Utvecklingen har också att göra med extremhögern i sig. I valet 2014 gjorde Svenskarna parti den största satsningen ett rasideologiskt parti gjort sedan andra världskriget. Det blev ett fiasko. Partiet vann inte ett enda kommunalt mandat och det bittra nederlaget fick ledningen att lägga ner partiet. I samma stund förändrades strukturen för den svenska extremhögern. Under flera år hade miljön sorterat sig i tydliga block, burna av partier och organisationer av klassiskt snitt. Nu är den fragmenterad och fylld av hemlösa aktivister.

Utvecklingen underblåses dessutom av det högerextrema mediehuset Motgift. Där kallas den nya formen av aktivism för "asymmetrisk organisering", en blinkning till begreppet asymmetrisk krigsföring som används för att beskriva terrororganisationers strategier. Deras följare uppmanas till en autonom organisering utanför befintliga gruppers strukturer.

I detta kan en grupp som Soldiers of Odin kliva in och erbjuda ett alternativ.

Utvecklingen är oroande. Om inte polisen tar situationen på allvar riskerar fenomenet växa. Det skulle inte bara ge extremhögern en skjuts framåt, det skulle öka otryggheten ytterligare.

För en sak är säker.
De som tar lagen i egna händer gör det inte av respekt för ordning eller med en önskan om trygghet.
De gör det för att de struntar i lagen.
Det skapar inte trygghet, det raserar den.

Ämnen i artikeln