Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– De bad oss hjälpa till, men på plats möttes vi av poliser som kallade oss apjävlar, luffare och pajaser, säger Daniel Ghirmai, medborgarvärd i Husby.

Ett 40-tal ungdomar rapporteras ha slagit sönder bilar och kastat sten på polisen natten till måndagen i Husby. På måndagsförmiddagen höll organisationen Megafonen en presskonferens. På den vittnades om att polisen använt övervåld och sagt rasistiska förolämpningar. Daniel Ghirmai deltog på presskonferensen.

Till Expo Idag säger Ghirmai att han arbetar med ungdomar och att han varje fredag har möten med bland annat polisen.

– Det fanns indikationer på att det skulle bil stökigt på söndagsnatten, säger han.

Därför befann sig Daniel Ghirmai och hans kollegor på plats i centrala Husby för att försöka lugna ned stämningen. De släpptes först inte in genom polisavspärrningarna, men efter en timmes tid bad polisen om deras hjälp, uppger Ghirmai. Medborgarvärdarna lyckades också lugna ned en grupp ungdomar som begav sig hem. Men stämningen blev återigen mer hätsk när fler ungdomar strömmade till platsen. Då vände sig även flera poliser mot Daniel Ghirmai och hans kollegor.

– Polisen tar tag i två av oss och slår mina kollegor med knytnävar och batonger trots att de hade jackor som visade att de jobbade för Stockholm stad. Jag gick fram till polisen i egenskap av gruppchef och frågade vad de gör. En polis bad om ursäkt, men hans kollegor skickade hundar på oss och skrek apjävlar. De sa även att negrer kanske inte hör hemma här trots allt, säger Ghirmai.

Daniel Ghirmai säger att han har förståelse för att polisen jobbade under press och måste göra sitt jobb, men att det inte finns någon ursäkt för rasistiska förolämpningar och övervåld.

Som medborgarvärd får Ghirmai ofta höra vittnesmål från ungdomar som hävdar att de förnedrats av poliser.

– Det är inte närpoliserna som står för det här, utan det händer med poliser som kommer utifrån, säger han.

Quena Soruco som är aktiv i Megafonen och bosatt i Husby vittnar även hon om rasism från poliser.

– Vi var många boende som begav oss ned till torget när vi kände brandlukten. Jag hörde poliser säga apa, vi blev kallade råttor och någon sa att vi kommer hit som flugor. Att jämföra människor med djur är otroligt kränkande och det försökte vi förklara för polisen, säger Soruco, som även uppger att åskådare blev slagna av polis.

Soruco säger att Megafonen kallade till presskonferensen för att ge sin bild av upploppen i Husby. Organisationens talespersoner uppger att upploppen beror på att polisen sköt ihjäl en knivbeväpnad 69-årig man i hans lägenhet förra veckan. Polisen har tillsatt en utredning om dödsskjutningen som uppgetts vara nödvärn, men Megafonen kräver att en oberoende utredning tillsätts. Megafonen, höll i onsdags en manifestation utanför Kista torg.

– Vi gav polis och politiker tillfälle att föra dialog med oss då. Men de ignorerade oss totalt. Gårdagens händelse är en reaktion på den ständiga förminskningen av invånarna i Husby, säger Soruco.

Bland publiken på dagens presskonferens var Arne Johansson i den lokala intresseföreningen Nätverket för Järvas framtid. Han manar till hela föreningslivet i Kista att nu sätta sig i samtal.

– Det som hänt handlar om frustration och det splittrar de som bor i området. Det är våra bilar som brinner. Det gör det viktigt för oss att samlas så att vi inte splittras. Många förstår inte vad som hänt och vi måste gå vidare, säger Johansson.

Han menar också att:

– Det är förskräckligt med de kommentarer som polisen fällt.

Närpolischefen i Kista, Jörgen Karlsson, som inte var på plats vid upploppen säger till Metro att han har svårt att tro att polisen ska ha fällt rasistiska kommentarer. Han tillägger dock att om det skett så ska polisen ta tag idet.

– Då får man göra en anmälan, säger han och lägger till att en eventuell anmälan inte behöver vara riktad mot någon särskild individ, även om de poliser som var på plats kunde identifieras med hjälp av hjälmnumret, skriver Metro.