Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

17-åringen har trots sin låga ålder en relativit lång politisk och kriminell bana bakom sig. Politiskt har han tillhört så väl Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, som Nationalsocialistisk front, NSF. 17-åringen har även dömts för en rad våldsbrott under de senaste åren, främst attacker mot enskilda invandrare.

Höll vakt vid ND-möte
Den 24 januari ingick 17-åringen i Nationaldemokraternas säkerhetsstyrka i centrala Göteborg. Han berättar i förhör utförligt hur han träffade medlemmar ur säkerhetsstyrkan, gavs en kommunikationsradio med tillhörande handsfreeutrustning och fick tilldelad sig ett område att hålla vakt över samtidigt som det Nationaldemokratiska torgmötet ägde rum på Harry Hjörnes plats, en bit därifrån.

Enligt åtalet ska 17-åringen tillsammans med en 18-årig aktivist ha attackerat två personer som närmat sig mötesdeltagarna vid avmarschen från mötet. 17-åringen ska ha riktat flera hugg med en skruvmejsel mot båda männen och därefter under hot om fler hugg med skruvmejseln rånat en av männen på hans väska. Åklagaren bedömer brottet som grovt då 17-åringen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att rikta hugg mot vitala delar som huvud och överkropp. 17-åringen åtalas även för att ha burit kniv vid tillfället. Den 18-årige följeslagaren åtalas för att ha slagit en av männen i huvudet vid tillfället.

Misshandel under nyårsnatten
Den nationaldemokratiska säkerhetsvakten åtalas även för att på nyårsnatten ha attackerat en man på pendeltåget mellan Göteborg och Kungsbacka. 17-åringen har misshandlat mannen genom att slå en flaska i hans huvud. Även denna gärning bedömer åklagaren som grov då 17-åringen visat särskild hänsynslöshet och råhet vid tillfället. Händelsen omskrevs kort därpå på den nazistiska hemsidan info14 med orden ”Framme vid destinationsstationen reser sig två kommunister upp och sätts genast på plats igen av en patriot genom att krossa en glasflaska över munnen på en av kommunisterna”.
Händelsen dokumenterades av de övervakningskameror som fanns på pendeltåget.

På uppdrag från info14
17-åringen greps även under Svenska motståndsrörelsens torgmöte på Första långgatan i centrala Göteborg den 8 november förra året, efter att ha kastat en coca cola-burk mot folkmassan. Han bar även vid detta tillfälle en skruvmejsel på sig, och åtals därför för försök till misshandel och brott mot knivlagen. 17-åringen uppger i förhör att han var på plats för att rapportera till en nyhetstjänst om det som skedde på platsen, den nyhetstjänst 17-åringen avser är den nazistiska hemsidan info14.

Slutligen åtalas 17-åringen för misshandel och olaga hot för att han den 21 augusti förra året utan förvarning ska ha sparkat och slagit två personer mitt på en gata i Mölndal. De två personer hotades under misshandeln med ord som ”jävla kommunistfittor, vill ni dö”.

Nationaldemokratisk kommentar
Nationaldemokraterna kommenterar mötet i Göteborg på sin hemsida på följande vis:

“Under tillbakamarschen från torget dök en handfull vänsterextremister upp. Ilskna över att Nationaldemokraterna ännu en gång hade genomfört ett lyckat torgmöte utan att de illa organiserade anarkistiska anti-demokraterna kunnat hindra det, försökte de istället provocera och ställa till bråk. Nationaldemokraternas mötesvakter kunde dock utan problem mota bort dem.”

Den nazistiska fängelseorganisationen Gula korset har meddelat att man avser att stödja den nu åtalade 17-åringen ekonomiskt.