Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På torsdagen höll Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna en presskonferens om partiets budget. Partiet gör den största besparingen på invandringspolitiken. Partiet hävdar att de kan spara upp till 152 miljarder under den kommande mandatperioden på att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent.

På presskonferensen ställde Expo frågan hur de konkret har tänkt sig att minska kostnaderna för asylsökande i Sverige.

- Vad gäller asylinvandringen så är det så att ungefär 90 procent av de ärenden som hamnar i Sverige, enligt Dublinförordningen borde ha hamnat i något annat land - enligt Migrationsverket själva. Jobbar vi tydligare med att återupprätta den här förordningen som Sverige gjort ett ensidigt avsteg från, som vi tycker är olyckligt, kan vi få ner siffrorna ganska mycket. När gäller anhörighetsinvandring vill vi ha ett totalt försörjningsansvar från anknytningspersonen, svarar Sjöstedt.

Människor från till exempel Syrien ger ni dem kalla handen?
– Människor från Syrien kommer inte ofta till Sverige direkt, utan har ofta kommit till andra länder först.

Så ni avsäger er ansvaret från dem?
– Nej, vi vill hedra den konvention som vi undertecknat, alltså Dublinförordningen

Dublinförordningen är en förordning som tillämpas av EU och som trädde i kraft 1990. Den reglerar vilken EU-medlemsstat som har det yttersta ansvaret för prövningen av en asylsökande. Grekland är idag det land som Sverige, likt flera andra EU-länder, inte tillämpar förordningen på, på grund av asylsökandes dåliga förhållanden där. Trots det är Sverigedemokraterna beredda att skicka exempelvis syriska barn dit.

Grekland har uppmärksammats för att det är dåliga förhållanden för asylsökande. Är du beredd att skicka syriska barn dit?
– Ja, om de har ett problem med en hög mottagning och inte kan hålla en svensk standard på mottagandet så är jag definitivt beredd på att man från EU:s sida tillsätter resurser för att stötta de länderna. Det är framförallt medelhavsländerna, även Malta tar emot många.

Redan 2012 förklarade Sverigedemokraternas dåvarande ekonomisk-politiske talesperson, Erik Almqvist, att partiet var beredda att skicka tillbaka personer till Grekland. Trots den utsatta situationen för flyktingar i landet.

– Vi tycker inte att asylsökande ska prövas mot den svenska invandringslagstiftningen som kanske är den extremaste i världen. Vi tycker att vi ska respektera Grekland, Italien och Ungerns asylprocess, sa Almqvist i samband med att partiet släppte sin budget i september 2012.

Enligt Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, är situationen så allvarlig att det inte går att skicka tillbaka asylsökande till landet.

- Det grekiska asylsystemet har kollapsat, de har inte förmåga att kunna upprätthålla en relevant och rättsäker asylprövning, det går alltså inte att skicka tillbaks flyktingar dit, säger han.

Han ställer sig också frågande till Sverigedemokraternas krav på att upprätta Dublinförordningen. Enligt Fredrik Bengtsson gör Sverigedemokraterna det allt för lätt för sig. Det går inte att som Sverigedemokraterna menar, skicka tillbaka flyktingar till ett annat EU-land, utan att det kan styrkas att de har varit i det landet innan.

– Dublinförordningen syftar till att klargöra vilket som är det första asyllandet. Vi kan väl alla vara överens om att Sverige i de flesta fallen inte är det första landet man kommer till i Europa. Men då måste vi kunna visa vilket annat europeiskt land som är det första asyllandet. Kan vi inte visa det, kan vi inte heller tillämpa förordningen och därmed skicka tillbaks personen till ett annat land. Det fungerar inte så som SD påstår.

Ämnen i artikeln