Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var tidigt på kvällen den 2 april som en grupp unga män och kvinnor med koppling till den högerextrema miljön attackerades av ett okänt antal svartklädda och maskerade personer i området runt Stigbergstorget. En ung man och hans flickvän fördes med ambulans till sjukhus men någon polisanmälan finns inte upprättad.

Samling på krogen
Några timmar senare samlades uppemot ett tjugotal personer med koppling till olika nazistiska grupperingar på restaurang Pullmans vid centralstationen i Göteborg. Därifrån tog gänget spårvagnen vidare till Stigbergstorget. Enligt några av de dömda männen för att konfrontera, hämnas den tidigare attacken; enligt andra för att stödja en av de unga kvinnorna som misshandlats, medan ytterligare några förklarat att syftet var att ”visa upp sig” för de vänsteraktivister som utpekas som skyldiga för den inledande misshandeln.

Angrepp mot förbipasserande
På Stigbergstorget angreps flera personer utan koppling till några politiska organisationer. Ett par som åkte med samma spårvagn som högerextremisterna misshandlades svårt. En man som bevittnade misshandeln och kallade på polis jagades hem till sin lägenhet där han misshandlades mycket grovt och lämnades i den blodiga trappuppgången. Därefter fortsatte misshandelsraiden till Musikens hus där en spelning med flera hardcoreband arrangerades. Ett okänt antal personer misshandlades utanför spelningen.

"Tillsammans och i samförstånd"
Åklagaren har gjort gällande att de elva unga männen upprörts av misshandeln tidigare under kvällen, samlats på restaurang Pullmans och därifrån begett sig till Stigbergstorget för att ”tillsammans och i samförstånd” utöva misshandel. Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde samtliga elva för delaktighet i misshandeln eftersom de deltagit i en vedergällningsaktion som flera av de inblandade talat om.
Den nu friade 22-åringens vittnesmål har varit ett av åklagarens starkaste bevis för att det rörde sig om en vedergällningsaktion.
- Jag ville slå sönder de jävla asen, det erkänner jag. Jag ville åka dit för att det var 15 rödingar som jag ville konfrontera, berättade 22-åringen för polisen.

En individuell bedömning
Hovrätten gör också bedömningen att allt talar för att deltagarna i gänget samlats på restaurang Pullmans för att sedan tillsammans åka till Stigbergstorget och söka upp de ansvariga för den tidigare misshandeln. Men i motsats till tingsrätten anser hovrätten det inte bevisat att alla elva också hade till avsikt att tillsammans misshandla personer. Hovrätten skriver också i sin dom att det faktum att de misshandlade inte har någon koppling till Revolutionära fronten, den vänsterorganisation som pekades ut som ansvarig för den första misshandeln, gör det svårt att se misshandeln som helt planerad. När gänget väl kom till platsen har händelseförloppet till synes ägt rum efter tillfälliga ingivelser.

Sänkta straff
Hovrätten har valt att göra en individuell bedömning av de elva unga männens agerande och uppsåt. Därför sänks ”minimistraffet” från 18 månaders fängelse till nio månaders fängelse för de som på något vis varit delaktig i misshandeln. De som varit mer aktiva, en 28-årig medlem i Svenska motståndsrörelsen och en 26-årig man, döms till tre respektive tre och ett halvt års fängelse.
Den 19-åring från Mölndal som i tingsrätten dömdes till fem års fängelse fick sitt straff halverat till två och ett halvt års fängelse. I hans straff ingår också ett fall av grovt vapenbrott sedan han skjutit skarpt utanför sin dåvarande bostad i Mölndal och att en tidigare utdömd skyddstillsyn för tidigare misshandelsfall nu omvandlas till fängelsestraff. 19-åringen var 18 år när händelsen vid Stigbergstorget ägde rum.

Fler inblandade?
Hovrätten gör också bedömningen att det finns mycket som tyder på att det fanns fler inblandade vid misshandeln än de som slutligen greps och åtalades.
Flera uppgifter i förundersökningen talar för att ledande aktivister inom Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdom befann sig på platsen, personer som tidigare gjort sig skyldiga till våldsbrott men inte åtalats denna gång. Ett misstag vid utredningen gjorde att polisen hämtade ut fel film från spårvägens kameraövervakning. När felet uppdagades hade redan den film som kunde ha visat exakt vilka som fanns på vagnen upp mot Stigbergstorget raderats.

Glorifierande beskrivningar
Medan de dömda för misshandeln tagit avstånd från den brutalitet som misshandeln av de oskyldiga förbipasserande bär tecken av fortsätter propagandaspridningen på nazistiska hemsidor som info14. Redan dagen efter misshandeln beskrev samma sida attacken mot den man som jagades hem till sin lägenhet i glorifierande ordalag:

”[Den misshandlade mannen] flyr allt vad benen bär mot sin lägenhet, till vad som för honom skulle vara hemmets trygga vrå, men innan han hinner få igen ytterdörren och låsa om sig rycks dörren upp och patrioterna bjuder in sig själva och lite nationell roomservice.”

Nu beskriver samma hemsida aktionen som ”moraliskt rätt och riktig”.

”De dömda agerade moraliskt rätt och riktigt när de spontant skyndade till de unga kvinnornas hjälp. De är därför förtjänta av vårt solidariska stöd liksom vi bör sätta denna solidaritet i praktik.”

Vänsterextrema förnekar
Den inledande misshandeln vid Stigbergstorget är fortfarande outredd. Revolutionära fronten och andra organisationer på yttersta vänsterkanten nekar till inblandning.
- Vi var inte ens där, vi var i en helt annan del av stan och spöade en blöjnasse sönder och samman, säger en aktivist i Revolutionära fronten.

Fotnot: I nästa nummer av Expo publiceras ett längre reportage om Stigbergstorget och kampen om gatan i Göteborg.