Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Hans labila temperament är inte bara en show för MMA-publiken. 33-årige Datsik har dömts för ett flertal rån men bedömts som alltför psykiskt störd för att kunna avtjäna ett fängelsestraff. I början av augusti flydde han från det mentalsjukhus utanför Sankt Petersburg där han tillbringat de senaste tre åren, för att sedan söka politisk asyl i Norge.

Nazist

Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har nämligen en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden.

Enligt den svenske militärhistorikern Lars Gyllenhaal har SS tillgång till militära vapen och övningsfält. Vid gripandet lämnade Datsik över ett laddat vapen till representanter för immigrationsverket. Datsik betraktas som farlig och ska enligt rysk polis ha brutit sig igenom mentalsjukhusets staket med sina bara händer.