Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under tisdagen publicerades mediestödsnämndens fördelning av driftsstöd 2022. Driftsstödet riktar sig till aktörer som driver nyhetstidningar med betalande prenumeranter och kan vara både tryckt och digital.

Insikt24 är en av de nya nättidningar som har beviljats driftstöd och tar emot drygt 2,3 miljoner kronor genom ägarbolaget Svensk nätmedia AB för år 2022. De får utöver detta också ett retroaktivt belopp för verksamhetsåret 2021 vilket gör tidningen får totalt drygt 4,7 miljoner kronor i driftstöd. 

Startades för att få statligt stöd

Insikt24 startades 2021 av den högerextrema mediesajten Exakt24, som primärt fokuserar på webb-tv. Satsningen på en nättidning hade det uttalade målet att erhålla presstöd. 

”Hjälp oss tvinga staten att betala nästa spik i kistan på etablissemangets medier! Teckna en prenumeration nu och var med när vi bygger en oppositionell nättidning med presstöd”, skrev Exakt24 när de presenterade satsningen.

SD-politikern Simon O Pettersson är tidningens chefredaktör. I samband med Petterssons tillträde i mediesatsningen startades en internutredning mot honom inom Sverigedemokraterna. Anledningen var nyhetssidans direkta kopplingar till högerextrema profiler. Men Simon O Pettersson har fortfarande kvar sina uppdrag för partiet i Uppsala.

Exakt24 grundades av bolaget Svensk nätmedia AB som den tidigare nationaldemokraten Vávra Suk och Sanna Hill står bakom och som även den, efter järnrörskandalen, utsparkade SD-politikern Erik Almqvists bolag har ägande i. Sedan tidigare driver Vávra Suk och Sanna Hill den högerextrema tidningen Nya Tider (tidigare Nationell idag) som sedan 2013 erhåller presstöd.

Även i år beviljas Nya Tider 5 466 000 kronor, samma summa som de beviljades under 2021.