Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Norge har en 27-årig man gripits efter att på en buss i Oslo i telefon talat om att bomba Stortinget. Busschauffören som hörde telefonsamtalet tipsade polisen som inledde en massiv insats för att hitta mannen.

Den 27-årige mannen som är misstänkt för bomhotet har varit aktiv i den antimuslimska så kallade counterjihad-rörelsen. Han har bland annat deltagit på en demonstration som anordnades av Norwegian Defence League, NDL, i Oslo december 2012. På demonstrationen talade Kamil Ryba som är ledare för den svenska systerorganisationen Swedish Defence Leauge, SDL.

"Jag såg honom under demonstrationen i Oslo, men jag har aldrig talat med honom", skriver Ryba i ett mejl till Expo Idag.

Kamil Ryba dementerar att 27-åringen ska ha varit medlem i Norwegian Defence League. Enligt uppgifter i norska medier var 27-åringen dock medlem i den antimuslimska organisationen Stop Islamisation of Europe. Något som Ryba också bekräftar till Expo Idag.

SIOE:s norska avdelning har ett officiellt samarbete med NDL.

Merete Hodne i den norska avdelningen av SIOE säger till Verdens Gang att hon godkände 27-åringen som medlem för två månader sedan.

"Han verkade extremt duktig och ambitiös. Han formulerade sig bra och kunde mycket", säger hon till tidningen.

Poserade med vapen

På Facebook har 27-åringen varit med i en rad antimuslimska grupper. Han har även publicerat bilder där han poserar med vapen. Bara dagar innan han greps lade mannen upp en bild på sig själv med vad som ser ut som ett hagelgevär. Över bilden skrev han.

"12 kaliber *2 kraftig rekyl. Liten spridning. Dödlig effekt för homo sapiens sapiens på upptill 20-50 meter."

Verdens Gang skriver att han även lagt upp bilder poserande med ett gevär med kikarsikte. På Twitter har 27-åringen uttalat sig hatiskt mot Arbeiderpartiet och dess företrädare.

"Hail Stoltenberg! Och resten av landssvikareregeringen som styr flertalsdiktaturer", skrev han för två månader sedan, rapporterar norska TV2.

Hade godkänts som talare

Swedish Defence League har ett tätt samarbete med sin norska motsvarighet NDL. I december utsågs Kamil Ryba till månadens "NDL:are" för att han förbättrat samarbetet mellan organisationerna. I mars planerar SDL en demonstration i Malmö och på den skulle 27-åringen tala.

"Han blev godkänd som talare av SIOE i den kommande demon i Malmö den 23:e mars. Han kommer givetvis att strykas från talarlistan", uppger Ryba till Expo Idag.

Kamil Ryba tar avstånd från 27-åringen och menar att han misstänks för ett "allvarligt brott". Han tillägger även att SDL inte gör någon bakgrundskontroll på sina medlemmar utan bara på ledningen.

De olika Defence Leagues säger sig inte stå bakom våld. Trots det har flera av grundorganisationens, English Defence League, medlemmar dömts för våld och misshandel i samband med demonstrationer i England. Vid några av dessa demonstrationer har även representanter för NDL och SDL deltagit.

Ämnen i artikeln