Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det har förekommit uppgifter om yttranden i samband med händelsen som gör att vi utreder hets mot folkgrupp, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på polisen.

Natten till lördag samlades ett 30-tal personer utanför en familjs hus i Storfors. Till Nya Wermlands Tidning, NWT, beskriver vakhavande befäl Morgan Connedal, att det rådde en lynchstämning på platsen. Det rörde sig om en mobb som anklagade personer på adressen för stölder, skadegörelser och fortkörningar. Stämningen bedömdes som så hotfull att polisen evakuerade familjen. Till NWT har familjen uppgett att det blivit kallade "jävla zigenare" och att de hotats till livet.

– I går när jag senast hade kontakt med ärendet fanns det ingen person utpekad. Man har hört vissa uttryck och utreder nu vem som sagt vad, säger Wickberg.

Wickberg säger att det finns flera omständigheter som polisen kopplat ihop med händelsen på lördagsnatten. På Storfors kommuns hemsida antyds att familjen är kriminella. Kommunen har publicerat ett citat av Ola Kristoffersen, chef för polisen i östra Värmland som säger att det funnits "frustration på grund av kriminalitet kring den aktuella familjen." och "Jag kan förstå den frustrationen, men jag kan absolut inte acceptera att den tar sig sådana här uttryck så att folk vill ta lagen i egna händer."

Om att kommunen på sin hemsida kopplar en utsatt familj till kriminalitet säger kommunchefen Mikael Jareke:

– Det är samma information som polisen gått ut med till massmedia. Vi ville lämna samma information som massmedia i övrigt, säger han.

Är det vanligt att ni lägger ut information om enskilda medborgare på hemsidan?

– Min bedömning är att det inte handlar om enskilda medborgare. De som bott där är inte utpekade, säger Jareke.

Det står ju i artikeln att det handlar om den aktuella familjen som utsatts?

– Nu har jag inte den skrivningen framför mig. Men det är den bedömningen jag har gjort att familjen inte pekats ut, säger Jareke.

Familjen som evakuerats från orten uppger till NWT att de är så rädda att de inte vågar återvända till sitt hem.

Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Backelin (S) menar att det inte är konstigt att en folksamling på 30 personer nattetid samlats utanför familjens bostad. Även han anklagar familjen för olika typer av brott. Något han bygger på hörsägen .

Hur vet du att det gjort de saker du säger?

– Folk pratar ju, säger han.

Om att polisen nu utreder händelsen för hets mot folkgrupp, säger han:

– Det blir ju det naturligtvis. De anser ju att de är en folkgrupp och då blir det hets mot folkgrupp per automatik. Jag försvarar dock inte mobben, säger Backeling.

På onsdagen planeras en manifestation i Storfors mot den hyresvärd som hyrt ut huset till familjen. En kommuninvånare som skrivit under ett upprop mot värden säger att husen är i dåligt skick och att det bara är de "som inte får bostad någon annanstans som kan få bostad där" och att "romer har egna lagar".

Ämnen i artikeln