Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Till skillnad från Johan Löfgren är Arestav ingen självutnämnd rasist. Han har ingenting emot invandrare och har inget till övers för SD:s krav på att invandrare ska sparkas ut ur landet. Han tycker tvärtom att många invandrare är duktiga och välutbildade människor, och att de är en »tillgång för företagsamheten« i Sverige.

Det som gjort Arestav kontroversiell är att moderaterna, till skillnad från alla andra partier i Haninge, vägrat ställa upp på någon gemensam linje för att bekämpa Sverigedemokraterna. Arestav anser att man inte ska behandla SD annorlunda än andra partier.

–I så fall måste vi också bekämpa Vänster-partiet. Vänstern och sverigedemokraterna är ju samma skrot och korn, anser han.

Staffan Holmbergs och John Glas kamp mot SD ger han inte mycket för.

–Deras dumma uttalanden visar förakt för alla invånare i kommunen som röstat på SD.

Arestav gjorde gemensam sak med SD då de försökte stoppa Kulturnämndens bidrag till den antirasistiska gruppen Levande Zon. Han menar att Levande Zon arbetar politiskt och därmed inte ska ha bidrag.

–De är vänsterfolk allihopa, kommunister hela högen, säger han.
Kör BMW och lever på bidrag

Arestav är inte rasist. Däremot framför han en rad välkända och inte särskilt genomtänkta klyschor om invandrare. För några år sedan hamnade han i massmedia sedan han berättat för en grupp journalistelever att det »sticker i ögonen på svenskar när vissa invandrare kör omkring i fina bilar och samtidigt lever på bidrag«.

–Det är sant. När jag jobbade som kronofogde såg jag folk som fick socialbidrag och samtidigt åkte Mercedes eller BMW. Jag vet inte var de fått pengar ifrån men visst sticker det i ögonen på folk, säger han.

–Botkyrka och Haninge har mest antal invandrare i Storstockholm och här blir det problem med höga kostnader.

Ekonomiska invandrare från Iran

När Expo frågar Arestav vad han tycker om invandringspolitiken svarar han att Sverige ska ta emot flyktingar enligt Genevekonventionen.

–Det är ibland fel folk som kommer hit. Många är ekonomiska invandrare som kommer för att få det bättre än i sitt hemland. Det är folk från länder i Asien och Afrika, däribland Iran och Irak.

• Så du menar att människor från Iran och Irak inte kan betraktas som flyktingar?

–Där pågår inget krig och Sverige kan inte vara världens samvete som tar emot alla människor som inte accepterar sina länders regimer.

Att SD attraherar väljare tror han bland annat kan bero på att det finns mycket invandrare i kommunen. Liksom Sverigedemokraterna menar Arestav att det politiska etablissemanget upphävt yttrandefriheten när det gäller debatt om invandringen.

–Folk tycker att det finns för många invandrare i Sverige men vågar inte diskutera öppet, påstår han.

Arestav säger att han i princip inte har något emot adoptivbarn från utlandet.

–Föräldrarna ska ha valfrihet.

–Däremot är jag personligen tveksam till adoptioner från till exempel Asien. Det kan vara tveeggat. Adoptioner är bra för barnen som får ett bra hem och ett bra liv istället för att kanske dö ute i djungeln. Men de kan också få det svårt här i Sverige med rasistiska påhopp och mobbing.

• Men då är det väl svenskarna det är fel på.

–Jovisst, men alla dras ju över en kam. Men jag har inget emot adoptivbarn och känner många adoptivföräldrar.

Gangsters och kriminella

Ett vanligt grepp bland invandrarfientliga grupper är att beskriva invandrare som kriminella element. Arestav instämmer i att det är ett problem att »så många kriminella kommer till Sverige«.

–I många länder försöker folk lura staten eftersom staten i sin tur lurar folk. Vårt samhälle är lätt att manipulera.

Sverigedemokraterna försöker ofta beskriva invandrare som potentiella våldtäktsmän. I förra valrörelsen gick de bland annat ut med en affischkampanj med budskapet »Ikväll våldtas ännu en svensk kvinna - Rösta svenskt«.

Arestav instämmer i att det är ett problem att invandrare har en annorlunda kvinnosyn. Han berättar om en man från ett land i Asien som blev dömd för våldtäkt. Han ansåg att hade han rätt ha samlag med en kvinna oavsett vad hon ville eftersom han var man. Även mannens far ansåg att det var vansinne att sonen blev dömd.

Kerstin Zachrisson/Expo
© Expo 1999

Ämnen i artikeln