Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Julruschen förra året. Utanför ICA på Linnégatan i Limhamn sitter en kvinna från Rumänien och ber förbigående att lägga en slant i muggen hon ställt framför sig. En man i sällskap med sin sambo lägger i en peng.
Då smäller det. En 77-årig man sparkar till muggen och måttar enligt vittnen flera sparkar mot den sittande kvinnan.
"Jag gör vad jag vill, jag är svensk, det är inte hon", skriker mannen, enligt ett av vittnena. Och: "Hon är sån där jävla maffia".

"Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator". Så löd budskapet på Sverigedemokraternas valaffischer i Stockholms tunnelbana i EU-valet förra våren. Då hade EU-migranterna på kort tid blivit fler, och deras närvaro väckte starka känslor hos många av väljarna. Sverigedemokraterna profilerade sig. Inte genom att kräva ett totalförbud. Det skulle vara att gå för långt. Istället siktade de in sig på de "organiserade". Hur stort problemet var visste de inte riktigt. Vad de exakt menade med "organiserat" kunde de inte riktigt reda ut. Poängen var ändå gjord. Något måste göras åt tiggarna. Och SD var beredda att göra det.

Under ett drygt år var de ensamma om sitt krav. Nu har de fått sällskap.
I veckan kom Moderaterna ut på banan i frågan om tiggarnas situation. I en debattartikel i Dagens Nyheter föreslog partisekreteraren Tobias Tobé och Beatrice Ask, ordförande i Justitieutskottet flera nya lagändringar. Enligt partiet ska bland annat organiserat tiggeri förbjudas. Det ska bli lättare att avhysa EU-migranter och kommunerna ska kunna anställa personal som upprätthåller ordningsföreskrifterna.

Frågan om EU-migranternas situation är oerhört komplex. Det handlar om att värna utsatta människors grundläggande rättigheter och värdighet. Samtidigt kommer vi ingenvart med bara tomma fraser om människovärdets okränkbarhet. Det är en fråga som kräver politisk handlingskraft.

Kanske är det vad Moderaterna försöker göra. Mindre snack, mer verkstad, Tyvärr är resultatet något helt annat. I bästa fall är det dåligt genomtänkt förslag i syfte att faktiskt komma åt några av de stora utmaningar som den nuvarande situationen innebär.
Men det liknar mest ett desperat försök att möta den opinion som tröttnat på tiggarna.
För vad menar de egentligen med organiserat tiggeri? Vad ska de där kommunalt anställda ordningsmänniskorna ha för befogenheter? Frågorna är fler än svaren.

Men kanske mest intressant är vad som inte sägs alls. Det som inte nämns överhuvudtaget, trots att det borde vara en självklarhet att ta upp för den som säger sig värna EU-migranternas väl och ve.

Det handlar om misshandeln utanför ICA i Limhamn. Om den rumänska kvinnan som satt på trottoaren och som vittnen såg bli sparkad.

Berättelsen om den 77-årige mannen och den rumänska kvinnan publicerades i Helsingborgs Dagblad nyligen tillsammans med HD och Sydsvenskans sammanställning över brott riktade mot tiggare i Skåne sedan sommaren 2014.
Totalt handlar det om 20 brott. Mordbränder, misshandel, ofredande, stöld och skadegörelse. De flesta brotten reds inte ut, och i alla falla handlar det inte om hatbrott.
Men det handlar bara om Skåne. Och de har i alla fall anmälts som brott.

Vi vet att utsattheten är enorm för de EU-migranter som kommer till Sverige för att be om pengar. De är en marginaliserad grupp, utan förtroende för rättsapparaten och med extremt låg kunskap om det svenska samhället. Det är ingen vild gissning att mörkertalet är stort.

Visst möts många EU-migranter av omtanke och värme. Men mellan de hjälpande händerna tränger sig hatet in.

Det är ingen slump att den 77-årige mannen som vittnen såg attackera kvinnan i Limhamn talade om "maffia". Senare nekade han till att ha sparkat. Det var enligt honom ett epilepsianfall. Några veckor senare gav han sig dock på kvinnan igen genom att spotta och med okvädningsord. Den gången fanns inga vittnen. Men en sak erkände mannen – att han kallade kvinnan för "maffia". Han åtalades till slut för ofredande.

"Maffia". Ett annat ord för organiserat tiggeri. Uppenbarligen skämdes mannen inte för sitt ordval. För honom var det organiserat tiggeri han såg. Och kanske tog han Sverigedemokraternas upprop på allvar. På sitt egna sätt. "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator".

Ord spelar roll. När negativ uppmärksamhet mot utsatta grupper ökar, stiger också risken för att någon tar det som intäkt för att deras hat är sanktionerat.
Moderaterna kan ju förstås inte hållas ansvariga för vad hatare där ute gör. Men de har ett ansvar för hur de talar om vårt lands mest utsatta grupp just nu. Det är sorgligt att de låtsas som att hatet inte finns. Det är tjänstefel att de inte med en enda mening försöka kväva den eld de leker med.

Ämnen i artikeln