Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Politikerföraktet är ett av Sverigedemokraternas mest utmärkande drag. Från sin självpåtagna roll som den enda oppositionen mot "etablissemanget" har partiet genom hela sin historia misskrediterat, medvetet misstolkat och hånat alla politiker som på något sätt tagit ställning mot rasism eller för ett mångkulturellt samhälle.

Av alla de politiker, från lokala kommunpolitiker till riksdagsmän och ministrar, finns det en person som partiets propagandamakare och tyckare aldrig kunnat släppa ur siktet – Mona Sahlin.

Mona Sahlin har fått stå som representant för de "naiva flyktingkramarna", den "antisvenska" socialdemokratin, "dumheten" och "inkompetensen".

"Sveriges mest svenskfientliga person"
Angreppen har varit många. Ett talande exempel är partisekreteraren Björn Söders artikel under rubriken "Terrorister och mördare ska aldrig kunna mista sina svenska medborgarskap" på SD-kurirens hemsida 2001:

"Sveriges mest svenskfientliga person, Mona Sahlin, har åter uttalat sig Sverigefientligt. Med anledning av att man numera kan ha dubbla medborgarskap, talade biträdande näringsministern Mona Sahlin om 'glädjens dag' och samtidigt betonar hon att utländska terrorister och mördare som erhållit svenska medborgarskap aldrig skall kunna fråntas dessa."

Glädje i Sverigedemokraterna
När nu Mona Sahlin seglat upp som den mest troliga kandidaten till partiledarposten i socialdemokraterna har föraktet mot Mona Sahlin fått ny näring.

Richard Jomshof, kommunfullmäktigeledamot i Karlskrona och chefredaktör för SD-kuriren, förutspår nöjt i en artikel på SD-kurirens hemsida att socialdemokratin, med Mona Sahlin, i spetsen kommer att tappa väljare till Sverigedemokraterna.

"Jag menar nämligen att Sahlin är totalt oduglig, och är övertygad om att hon kommer att öka väljarflykten från partiet, vilket inte minst Sverigedemokraterna kommer att tjäna på. Under flera diskussioner i valrörelsen med socialdemokratiska väljare, inte minst bland gruppen pensionärer, märkte jag nämligen att kritiken mot Sahlin stundtals var mycket stark, inte minst beroende på hennes ovanligt naiva syn på invandring och islam."

Hur ska SD hantera Mona Sahlin?
Vad som än händer kommer det innebära problem för Sverigedemokraterna om Mona Sahlin blir partiledare för socialdemokraterna. I sin strävan efter att framstå som en folkrörelse av vanliga skötsamma svenskar som sunt och sakligt kritiserar flyktingpolitiken kommer vulgära påhopp mot en partiledare att innebära en belastning.

Sverigedemokraterna må ha blivit mer rumsrena, ökat sitt politiska inflytande och medlemsantal. Men när deras ogenerade politikerförakt blossar upp blottläggs i ett slag deras konspiratoriska, vulgära och enkelspåriga sida.