Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Oktober 2002 gick tolv skinheads till attack mot personer från de centralasiatiska republikerna Tadzjikistan och Uzbekistan. Med järnrör slogs tre personer medvetslösa och de återfick aldrig medvetandet. Den brutala misshandeln i Volgograd har enligt åklagarna inga andra motiv än rasistiska. Rättegången hålls nu bakom lyckta dörrar. Fem av de misstänkta är minderåriga.

Ryssland har uppemot 15 000 rasistiska skinheads enligt Inrikesministeriet och av dem återfinns uppemot 5 000 i Moskva. Det har blivit allt vanligare att nazistiska grupperingar tar till våld mot vissa grupper. Särskilt utsatta är folk från Kaukasus, centrala Asien och immigranter från Afrika och östra Asien.

Moskvas marknader, som rymmer många icke etniska ryssar, har blivit mål för många rasistiska räder. Tre personer dog efter att ryska nazister stormat marknaden. Fem personer dömdes senare för brotten.

BBC News reporter på plats vittnar själv om det ökade våldet och gör analysen att det blivit värre sedan ryska trupper återvände till Tjetjenien 1999. Folk som är från Kaukasus men bor i Ryssland säger att de känner sig inte skyddade av myndigheterna. Folk med mörkare hudfärg stoppas också oftare av polisen i Moskva.