Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Drygt en vecka efter dådet genomfördes en stor aktion av den franska polisen. 13 personer har häktats misstänkta för att vara militanta islamister. Flera av de gripna ska enligt franska myndigheter tillhöra den radikala islamistgruppen Forzane Alizza (Sanningens riddare). Bland annat hittades gevär, kulsprutor och en skottsäker väst. Enligt president Nicolas Sarkozy var gripandena inte direkt kopplade till terrordåden. På måndagen greps ytterligare tio personer kopplade till Forzane Alizza, rapporterar flera medier.

Samtidigt har situationen för muslimer i Frankrike förvärrats efter terrordådet. Marwan Mohammed är talesperson för Kollektivet mot islamofobi i Frankrike, han menar att det faktum att gärningsmannen var muslim påverkat alla muslimer i landet.

– Det har skett mer våldsbrott mot muslimer, redan dagen efter det blev känt att Merah låg bakom dåden utsattes flera personer för verbala och fysiska påhopp, säger Marwan Mohammed.

Han säger också att det har skett en förändring i vilka som pekar ut muslimer och islam som ett hot. Tidigare har kritiska röster hörts från högerextrema som anser att muslimer är ett hot mot traditionellt franska och kristna värderingar, samt från vänsterextrema som varit emot religiös utövning överhuvudtaget.

– Det vi har sett nu är att kritiska röster kommer från samtliga politiska partier. Debatten liknar mycket den som uppstod i USA efter attackerna mot World Trade Center 2001. Man pratar om att se över invandringen med en anti-terroristisk ton, det innebär att man misstänkliggör samtliga muslimer, säger Marwan Mohammed.

Att Mohammed Merah var muslim tycker Marwan Mohammed inte att man ska fokusera för mycket på när man ska förstå brotten. Det kan ha funnits andra drivkrafter som varit mycket viktigare.

– Merah var bland annat tungt kriminell sen tidigare och levde dessutom i en ekonomiskt väldigt pressad situation, sådant kan givetvis också ha spelat en roll. Man bör inledningsvis vara försiktig med att peka ut religionen, säger Marwan Mohammed.

Med mindre än 20 dagar kvar till det franska presidentvalets första runda har röster höjts som säger att Frankrikes president Nicolas Sarkozy utnyttjar terrordåden i Toulouse för sin egen vinnings skull. Marwan Mohammed tror att Sarkozy försöker ta röster från Front National.

– Det vi sett är att Nicolas Sarkozy i många frågor gått Front National och Marine le Pen till mötes. Tanken är att locka över väljare. Kan le Pen säga att produktion av halal-produkter är skadliga för den franska ekonomin – då kan Sarkozy också säga det.

Marine Le Pen, ledare för det högerextrema partiet Front National i Frankrike, var snabb med att utnyttja gripandena för att åter attackera landets invandringspolitik, skriver brittiska The Guardian.

– Självklart finns det en koppling mellan ökad fundamentalism i vårt land och invandringen, säger Marine Le Pen till tidningen.