Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De tre som häktats för mordet på syndikalisten Björn Söderberg i Sätra, har anknytning till Anti-AFA och Nationell Ungdom. Bland rörelsens övriga medlemmar finns kända våldsverkare, bland annat från numera nedlagda Vitt Ariskt Motstånd (VAM).

Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom har sina rötter i flera andra svenska nazistgrupper. I augusti 1991 greps VAM-aktivisten Klas Lund efter en lång polisjakt. Han dömdes till fängelse för bland annat bankrån. Fängelsetiden gav honom tid att tänka igenom hur den »rasliga kampen« skulle bedrivas. Efter några års tystnad dök han upp på nytt, denna gång som redaktör för nazisttidningen Folktribunen. Till skillnad från VAM:s gamla tidning Storm, där Klas Lund var en av redaktörerna, hade Folktribunen en professionell layout.

Liksom så många av de andra nya nazistgrupperna svärmar Nationell Ungdom för vålds- och terroristromantik. Redan det första numret av Folktribunen innehöll en hyllningsartikel till terroristbibeln Turner Diaries, åtföljt av sedvanliga antisemitiska konspirationsteorier. Ansvarige utgivaren Erik Hägglund har redan hunnit dra på sig ett åtal för yttrandefrihetsbrott.

Svenska Motståndsrörelsen skapades för några år sedan. En av initiativtagarna var en ökänd nazist som tidigare varit aktiv inom den rasreligiösa Kreativistens Kyrka.

Sökte föreningsbidrag

Nationell Ungdom tillkom 1996. Strategin var att lansera gruppen som en »vanlig« ungdomsgrupp, och de försökte distansiera sig från det vanliga galleriet av skinskallar. NU undviker traditionella uniformer och hakkorsromantik.

I början av 1996 gjorde Nationell Ungdom ett försök att skaffa pengar genom föreningsbidrag och tillgång till kommunens lokaler. Ett av Nationell Ungdoms medlemsutskick beskriver hur de gick till väga:

»I samtal med företrädare för förvaltningen har jag personligen hävdat att vi inte är rasister och att vi inte tar någon som helst notis om våra medlemmars ursprung eller ras, och det kan väl knappast klassas som rasism. Det sistnämnda var naturligtvis lögn.«

Ansökan om bidrag avslogs dock.

Infiltration i försvaret

Nationell Ungdoms verksamhet har bland annat bestått av paintball-turneringar och överlevnadsövningar. Strategin går även ut på att infiltrera försvaret och i Folktribunen uppmanas medlemmarna att göra värnplikten.

En av de tre nazister som nu gripits för mordet på Söderberg gjorde värnplikten på P10 i Strängnäs i samma veva som den stora vapenstölden för ett år sedan. Han var nära vän till en av vapentjuvarna och polisen misstänkte att även han varit inblandad i stölden, men kunde aldrig binda honom till brottet.

Försöken att etablera Nationell Ungdom som en »respektabel« grupp gick i stöpet, inte minst sedan Nackajournalisterna Peter Karlsson och Katarina Larsson avslöjat organisationens bakgrund. De avslöjade även försöken att infiltrera försvaret.

Eftersom verksamheten är hemlig och delvis illegal är Nationell Ungdom noga med vem som blir medlem. Medlemskap utdelas först sedan den sökande personligen träffat en av ledarna.

Trots försök att skapa en respektabel naziströrelse utan den traditionella fascinationen för uniformer och nazistiska symboler, har Nationell Ungdom haft möte med National-socialistisk Front i Karlskrona – en av de grupper som mer gärna visar upp sig i uniform och pryder sig med klassiska nazistsymboler. Mötet hölls 30 maj 1998 och var bland annat till för att dra upp revir och förhindra att organisationerna skulle komma i konflikt med varandra.

Tidigare i år meddelades att Svenska Motståndsrörelsen/Nationell Ungdom gått samman med en annan nazistgrupp - organisationen kring Alternativ Media som ger ut tidskriften Framtid.

Framtid började utkomma 1997 och ska nu byta namn till Motstånd och bli organ för Nationell Ungdom, medan Folktribunen är organ för Svenska Motståndsrörelsen.

© Expo 1999
(Expo/Svartvitt nr 3/4 - 1999)

Ämnen i artikeln