Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Partiet Alliansen grundades 2016 av Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som gjort sig känd i Norge som en supporter till Donald Trump. De dryga 3000 röster som Alliansen fick vid Stortingsvalet 2017 har gett det ett partistöd på totalt 1,2 miljoner norska kronor fram till i år. Inför det norska Stortingsvalet i höst har partiet bytt namn till Alliansen – Alternativ for Norge.

Partiets listor inför valet inkluderar personer med kopplingar till nazistiska organisationer som den norska grenen av Nordiska motståndsrörelsen, det framkommer i en granskning från tidningen Filter Nyheter

På frågan om Hans Jørgen Lysglimt Johansen har lagt organiserade nazister från Nordiska motståndsrörelsen på Alliansens vallistor så svarar han till Filter Nyheter "kanske det” och tillägger att han inte har några problem med det så länge "vad de säger är korrekt”.

– Vad de har för relationer eller medlemskap eller vad det än är, det är inte det viktiga, säger han.

Samtidigt som Lysglimt Johansen tar in nazismen i norsk partipolitik, använder han sig av pojkar så unga som 15–16 år för att driva på hans valkampanj.

Filter Nyheter har under de senaste månaderna haft tillgång till stängda chattgrupper i miljön kring partiet Alliansen och kan nu avslöja hur Hans Jørgen Lysglimt Johansens parti sedan 2021 har blivit en arena för norska tonåringar och killar i 20-årsåldern. Men även äldre, etablerade nazister, bland annat med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, är aktiva i chatten där det sprids våldsromantik, nazism och grov rasism mot judar, svarta, muslimer och andra.

Plattformen har namnet "den officiella Alliance-servern på Discord" och använder partiets logotyp som symbol samt länkar till partiet och Lysglimt Johansens officiella webbplatser och kanaler.

Skapa uppmärksamhet inför valet

Hans Jørgen Lysglimt Johansen hävdar att servern inte är kopplad till partiet, men han deltar i diskussioner i de stängda chattrummen. Filter Nyheters granskning visar att han bland annat övertygar en grupp yngre män att starta en anonym mejl-kampanj mot personal på Antirasistisk Senter, ett oberoende center som arbetar för att motverka rasism och diskriminering i Norge.

Han försöker få ungdomarna att kopiera en kampanj som Antirasistisk Senter drivit, men byta ut bilder på mörkhyade mot vita, och förändra budskapen. Syftet ska vara att få personalen upprörd och ge Alliansen medieuppmärksamhet. Men Hans Jørgen Lysglimt Johansen vill inte att hans namn ska synas i själva kampanjen mot personalen.

– Jag uppmuntrar icke-våld, vi är helt fredliga, det är bara information. Vi är en demokratisk, fredlig organisation. Så att skicka några e-postmeddelanden till Antirasistisk Senter är fantastiskt, ja, bra, säger han till Filter Nyheter.

Lysglimt Johansen kallar själv de yngre männen för "Alliansenungdomen". Enligt Filter Nyheter är det en grupp unga som drivs på av partiledaren för att ge honom uppmärksamhet inför hösten val.

Svenskkopplingar

Att Hans Jørgen Lysglimt Johansen kallar sitt parti för Alliansen – Alternativ for Norge är ingen slump. Expos granskning visar att för honom är Alternativ för Sverige, AFS, en förebild. Han är själv tillagd som medlem av den tidigare partiföreträdaren William Hahne i en sluten AFS-grupp på Facebook med ett par hundra medlemmar. Gruppen är ett forum för partiets aktivister, valarbetare och företrädare. 

I anslutning till det svenska valet 2018 var Hans Jørgen Lysglimt Johansen aktiv i att ge AFS sitt stöd i partiets valkampanj. Han var på plats i Sverige för att i partiets kläder dela ut flygblad och valsedlar, bland annat utanför Sveriges riksdag. Och på sociala medier ses han skaka hand med den svenska partiledaren Gustav Kasselstrand och andra företrädare för partiet.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen deltog även på AFS valvaka i Stockholm, september 2018. Även i det sammanhanget ses han posera tillsammans med Kasselstrand.