Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fram till slutet av 1996 höll svenska nazister främst till på sponsorfinansierade gratisservrar i usa. Eftersom dessa – om inte annat av ekonomiska skäl – är måna om sitt rykte tas sidor med stötande innehåll förr eller senare bort från servern. Minst ett tjugotal olika sidor har legat på sådana servrar men just nu finns bara den nazirevisionistiska föreningen Mimer och några mindre betydelsefulla sidor kvar.

Svåråtkomliga nazister

I slutet av 1996 skedde en förändring. Det är fortfarande till USA som nazisterna söker sig, men nu på en mer professionell nivå. Nazisterna betalar för sig och gör sig mer svåråtkomliga genom att registrera egna domäner. En domän är de två eller tre första orden i en Internetadress, till exempel www.hill.se (som är Expos adress) och kan vara en egen server eller bara ett namn på ett område på en server.

Rent konkret betyder det att innehavaren till en domän själv ansvarar för innehållet på den. Idag finns två nazistiska domäner registrerade av svenskar. På dessa ges plats åt andra och små nazistiska Webhotell bildas. Störst är ariskkamp, en domän som drivs av Ariska Kampförbundet. Domännamnet är registrerat av Patrik Lindkvist från Sandviken. Efter interna splittringar inom Riksfronten bildade han Gävleborgs Kampförbund, som snart bytte namn till Ariska Kampförbundet och som numera är en svensk sektion av World Church of the Creator.

Skånskt ariskt motstånd

Administratör och webmaster är Per Flemström från Huddinge. Flemström drev för några år sedan en skånsk formering av Vitt Ariskt Motstånd (VAM) i Lönsboda. Lönsbodas VAM var en period mycket aktivt och gav även ut en tidning med namnet Nordland, ej att förväxla med dagens Nordland. Flemström har nu alltså slagit sig in på Internet.

Domänen ariskkamp ska fungera »som ett ocensurerat och fritt media som icke står under den zionist styrda regimens klor och kontroll, samt som ett Webhotell för dom som inte har möjlighet att få plats på dom vanliga domänerna, utan att bli vräkta«.

Fullt så fri är dock inte arisk kamp. Ett outtalat förbehåll för att få plats på servern är att gruppen tar avstånd från den våldsamma engelska organisationen Combat 18, Nordlands huvudkonkurrent i det pågående inbördeskriget inom nazirörelsen. Hittills har Nationalsocialistisk Front i Karlskrona och tidningen Valhall från Göteborg slängts ut från ariskkamp.

I februari skapades rubriker kring ariskkamp efter att den »nazistiska underrättelsetjänsten« Anti-afa, publicerat namnlistor på meningsmotståndare. Kort därefter lades Anti-afa-sidan ner av rädsla för åtal.

Enmansrörelse

Kvar på domänen finns sex organisationer. En av dessa är Gjallarhornet, organ för Kenneth Anderssons enmansrörelse Nationaldemokratiska Partiet. Andersson har lierat sig med en internetnazist som kallar sig Area14, en pseudonym för en 22-åring från Solna, numera bosatt i Lund. Gjallarhornet innehåller mängder av information. Det är flygblad från olika organisationer, extremt rasistiska skämt om svarta och judar och sångtexter från olika vit makt-band. Dessutom säljs domar och rättegångsprotokoll på olika dissidenter.

–Jag fick veta att det handlade om rasister först ett par månader efter att vi inlett samarbete med dem, säger Blaire Schmittel, som är webmaster på CyberNaut, vars server hyser nazisterna.

–Jag förstår inte svenska, men om vi hade anat något, hade vi nog begärt att få ta en närmare titt på materialet innan vi bestämde oss för att släppa in det.

Huruvida CyberNaut kommer fortsätta samarbetet med ariskkamp, vill Schmittel dock inte kommentera.

Flashback

I Sverige har tidningen Flashbacks server blivit nazisternas fristad på nätet. Mest uppmärksammad är Radio Islams rabiata revisionistsidor. För närvarande finns det sex sidor med nazistiskt eller antisemitiskt innehåll på servern. Det enda förbehållet är att de inte får strida mot svensk lag.

Jan Axelsson, redaktör för Flashback säger:

–Man kan inte förvänta sig att nazister ska följa de demokratiska spelreglerna, samtidigt som de fråntas demokratins rättigheter. Samtidigt finns det givetvis oerhörda risker att låta nazister yttra sig, vilket man rent konkret kan se i länder som Frankrike och Italien.

Axelsson tycker dock att det fria ordet går före det egna moraliska ansvaret och kommer även i fortsättningen ta emot nazister på sin server.

Tangentbordscowboys

På irc, Internets möteskanaler, kan nazisterna husera fritt. På kanaler med namn som nazi, patriot, nordland, skinhead och kkk träffas cybernazisterna och kan själva kontrollera vilka som deltar i mötena. Så bildas nya nätverk av nazister, där utvalda kan tas upp i gemenskapen. Fryshusets och helikopterplattans ölstinna gatuideologer börjar ersättas av rasmedvetna tangentbordscowboys.

Stora delar av innehållet på nazistsidorna innebär uppenbara brott mot svensk lag. Det gäller framför allt hets mot folkgrupp men också politisk registrering och uppvigling. Ariskkamps server ligger i Utah, USA, där delstatsdomstolen slagit fast att nazistpropaganda inte är åtalbar.

Hos Rikskriminalen och Justitiekanslern säger personer som Expo talat med att det inte finns några principiella hinder mot att åtala svenskar som sprider lagstridig propaganda via utländska servrar. Problemet är snarare att avslöja vilka som gör det, eftersom ett lands jurisdiktion slutar vid landets gränser. Källor Expo talat med säger att ett internationellt samarbete kan bli aktuellt.

Polisen på efterkälken

Hittills har ingen nazist åtalats för brott på Internet och på säpo säger man, 37 nazistsidor till trots, att det inte finns något problem. I alla fall inte till den grad att det motiverar någon specialbevakning.

Är det så att problemet är för nytt för att myndigheterna ska hänga med i utvecklingen?

–Som det är nu utvecklas tekniken snabbare än lagstiftningen, säger Torbjörn Ekblom på Säpo.

Utanför myndighetsapparaten pågår dock ett mindre krig. Expo har pratat med dataaktivisten Erik, som kämpar mot nazisterna på Internet.

–Jag propagerar egentligen inte för någon inskränkning av yttrandefrihet eller tryckfrihet. Däremot kan man angripa problemet från ett annat håll. Historien har lärt oss att nazism och fascism vid vissa tillfällen kan attrahera stora mängder människor. Det måste finnas ett individuellt ansvar att inte hjälpa nazisterna att göra nya landvinningar.

Erik snokar och infiltrerar bland nätnazisterna, bedriver en intensiv brevväxling med internetföretagen och får sida efter sida att plockas bort.

–Jag brukar göra en jämförelse: Om ett stort tryckeri skulle trycka nazistpropaganda skulle det bli ett himla liv. När det gäller Internet tycker vissa plötsligt att det finns andra etiska regler.

Mårten Lind/Expo
© Expo 1997