Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De båda dömdes för ett knivöverfall vid Slussen i Stockholm den 1 september i år. Det var i samband med att den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen sålde sin tidning, som bråk uppstod mellan nazisterna och militanta antifascister. I tumultet blev en person knivstucken i nacken.

Den 22-årige nazisten dömdes för försök till mord eftersom tingsrätten ansåg att han uppsåtligen försökt döda målsäganden. Samtidigt ska en 32-årig man ha stått bredvid och manat på 22-åringen att sticka offret.

Åklagaren hade ingen teknisk bevisning som band 22-åringen till knivdådet utan byggde åtalet på ett vittne som pekade ut såväl 22-åringen som 32-åringen.

Båda döms till fängelsestraff, 22-åringen till sex år och 32-åringen till två år. Eftersom båda dessutom var villkorligt frigivna för tidigare brott så läggs den straffsatsen på själva domen. För 32-åringen innebär det ytterligare två år i fängelse, alltså totalt fyra år. Han dömdes år 2000 för dråp och grov misshandel till fängelse i nio år. 2006 frigavs han villkorligt.

Saknade teknisk bevisning

22-åringen har under flera år varit aktiv i Svenska motståndsrörelsen. Han har bland annat dömts för flera fall av misshandel, våld mot tjänsteman, olaga hot och hets mot folkgrupp. Förra året dömdes han till sex månaders fängelse för misshandel.

Svenska motståndsrörelsen hävdar på sin hemsida att 22-åringen är oskyldig och att organisationen vet vem den skyldige är.

Målsäganden sade under rättegången att han inte var aktiv i antifascistisk aktion eller någon annan militant grupp. Han sade att han befunnit sig vid Slussen för vidare färd till en antirasistisk konsert i Farsta, söder om Stockholm.