Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Carolus Motander valdes in i Surahammars kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat efter att hans namn skrivits in på partiets valsedlar. Han har en bakgrund i Svenskarnas parti som han bland annat kandiderat till riksdagen för. Efter att Motander dömts för utpressning och bedrägeri uteslöts han ur partiet. Motander har dock uppgett att han fortfarande sympatiserar med Svenskarnas parti. Nu uppger han att han lämnar politiken. I ett SMS till P4 Västmanland skriver Motander.att han lämnar kommunfullmäktige och avslutar sitt politiska engagemang av personliga skäl.

Tidigare har Roberth Ström som uteslutits ur Sverigedemokraterna, men valdes in på personröster lämnat sitt uppdrag i Surahammar.

Kvar är dock Sebastian Tapper, som även han med hjälp av personröster valdes in på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna i Surahammar. Tapper dömdes nyligen för att ha slagit en kvinna, en dom som han överklagat till hovrätten. På Facebook har Tapper bland annat gillamarkerat Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson och vit makt-bandet Pluton Svea.