Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Grekland har parlamentsledamöterna immunitet från att åtalas. Det skyddet har upphävts för Gyllene Grynings parlamentsledamot Konstantinos Barbarousis. Förra månaden var han delaktig i en räd mot en marknad i Rafina nära Aten. Aktivister från partiet krävde att få se affärsinnehavarnas legitimationer och var de inte greker vandaliserades deras stånd.

Gyllene Gryning har 18 mandat i parlamentet och sedan de valdes in har våld mot immigranter ökat i landet. Rapporterna om brutala överfall avlöser varandra. Ofta är angreppen utförda av grupper av motorcyklister maskerade med hjälmar. En natt i maj blev en albansk man överfallen med svärd och två polska män knivhöggs. I augusti stormade Gyllene Grynings supportrar en polisbil som eskorterade en misstänkt våldtäktsman från Pakistan. Nyligen stormades och vandaliserades en lokal i ett område där många boende har sin bakgrund i Tanzania. Innan attacken hade aktivister från Gyllene Gryning krävt att lokalen skulle stängas. Förra veckan attackerades en teater i Aten som spelade pjäsen Corpus Christi. Pjäsen porträtterar Jesus och hans lärljungar som homosexuella. Parlamentsledamoten Ilias Panayiotaros filmades i samband med attacken. Han förolämpade teaterbesökare med homofobiska och rasistiska skällsord. I mobben återfanns även parlamentsledamoten Christos Pappas. Han fångades på film när han fritog en av de få personer som polisen grep .

Teaterns regissör har kallat händelsen för Greklands kristallnatt.

I attacken mot teatern liksom vid många andra räder som Gyllene Gryning stått för har polisen kritiserats för att inte ingripa. Inte ens när människor misshandlas. Alarmerande uppgifter från grekiska medier visar att Gyllene Gryning har ett starkt stöd inom poliskåren. Förra veckan greps 15 personer efter en protest mot Gyllene Gryning. De som gripits har vittnat om tortyrliknande behandling av polisen. De har även uppgett att de poliser som utsatte dem för övergrepp flera gånger uppgett att de tillhör Gyllene Gryning. Anklagelserna har dementerats av polisen. Människorättsorganisationer har rapporterat om att polisen hänvisar brottsoffer till partiet. Gyllene Gryning har även på sin hemsida hotat journalister som rapporterat om partiet.

BBC har publicerat en intervju med parlamentsledamoten Ilias Panayiotaros där han hävdar ett Grekland är redo för ett nytt inbördeskrig.

"På den ena sidan är nationalisterna, på den andra illegala immigranter, anarkister och alla de som förstört Aten."

Panayiotaros säger vidare att Gyllene Gryning är i krig mot det politiska systemet och de som representerar det. De är även i krig mot "de internationella bankirerna", en benämning som i högerextrema kretsar ofta syftar på en påstådd judisk världskontroll.

"Vi är i krig mot inkräktarna", säger Panayiotaros.

Ilias Panayiotaros får frågan om hur han kan försvara att ett parlamentsparti använder sig av en uniformerad milis, attackerar marknader och med våld utför polisens uppgifter.

" Med den aktion som filmades fixade vi alla problem. De illegala immigranterna försvann från alla marknader i hela Grekland."

Enligt Panayiotaros är alla invandrare illegala. Han säger även att räderna mot immigranter tvingar polisen till att själva agera mot dem.

I parlamentet har Gyllene Grynings representanter hotat att slänga ut barn med invandrarbakgrund från dagisen. De har till och med krävt ut listor om vilka dagis som har en hög andel invandrare. En lista som Gyllene Gryning fått ut av utbildningsdepartement, rapporterar BBC.

Gyllene Grynings partiledares fru, Eleni Zaroulia, beskrev nyligen i parlamentet invandrare som "smittobärande undermänniskor". Zaroulia är grekiskt diskrimineringsombud i Europarådet.

Förra månaden varnade Greklands premiärminister, Antonis Samaras, Europa för att Grekland är nära en social kollaps som han liknar vid Weimarrepublikens fall. Weimarrepubliken föll 1933 och innebar demokratins upphörande i Tyskland.

Läs mer om Gyllene Gryning i det senaste numret av Tidskriften Expo.

Ämnen i artikeln