Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

José Manuel Barroso sa i tisdags, med anledning av Gyllene Grynings framgångar, att kommissionen kommer att vara särskilt uppmärksam och använda alla tillgängliga medel mot de partier som bryter mot de mänskliga rättigheterna, rapporterar AFP.

Även det grekiska journalistförbundet har reagerat på Gyllene Grynings framtoning. När partiet höll presskonferens på söndagen befallde partiets anhängare att de journalister som var på plats skulle resa sig när partiledaren Nikos Michaloliakos anlände. På Gyllene Grynings hemsida har nyligen en grekisk journalist hotats efter att ha skrivit en kritisk artikel om partiet, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

"Ingen journalist kommer att låta sig påtryckas, hotas och speciellt inte trakasseras. Journalistförbundet varnar Hitlernostalgiker och speciellt 'tuffa pojkar' i svarta t-shirtar " skriver förbundet i ett gemensamt uttalande.

Gyllene Gryning lyckades i valet få sju procent av rösterna och 21 säten i parlamentet. Partiets anhängare har gjort sig kända för att ge sig på invandrare och genomföra räder i invandrartäta kvarter. Partiets intåg i parlamentet har skrämt upp många i Grekland. Det Judiska Centralrådet beskriver valresultatet den 6 maj som ett slag mot demokratin och vädjade i ett uttalande det grekiska samhället att kämpa mot intolerans.

"Vi har alla ett ansvar för att bevara vår värdighet, att skydda våra principer om demokrati, frihet och de mänskliga värdena", skriver det Judiska Centralrådet.

Många judiska företrädare hoppas att det blir ett omval i Grekland och att grekerna då förstår allvaret i situationen, rapporterar JTA.

Sannolikheten att det blir ett omval i Grekland är stor. Redan första dagen gav Greklands största parti, det konservativa Ny Demokrati upp försöken att bilda regeringen. Det innebär att det nu är upp till vänsterpartiet Syrzia, näst största partiet att bilda en regering. Partiet behöver antingen Ny Demokrati eller socialdemokratiska PASOK för att kunna bilda regering. Båda partierna har sagt att det är svårt att acceptera Syrizas villkor om att låneöverenskommelsen med EU och IMF ska sägas upp. Ett krav som varken PASOK eller Ny demokrati ställer upp på.

I Sverige har Gyllene Grynings framgångar hyllas av både Svenskarnas Parti och Svenska motståndsrörelsen.

"Svenskarnas Parti vill passa på att gratulera Chryssi Avgi (Gyllene Gryning) för valresultatet. Grekland åt grekerna!", skriver partiet.