Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Dessutom antog Hyresgästföreningens senaste stämma en motion om att det är viktigt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Henrik Nilsson som är talesperson för Hyresgästföreningen i Västsverige till Hem & Hyra.

Beslutet att utesluta nazisten som är lokalledare i Svenska motståndsrörelsen, grundades bland annat på ett tidigare beslut av Hyresgästföreningen. 2000 uteslöts den lokala ledaren i Örebro för Nationalsocialistisk front med motiveringen att det inte är förenligt med Hyresgästföreningens värdegrund att vara "medlem i, eller aktivt verka för en organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.".

Aktivisten som uteslutits hotar i ett uttalande på Svenska motståndsrörelsens hemsida dem som ligger bakom Hyresgästföreningens beslut.

– Jävlas de så kan jag jävlas tillbaka, det ska de vara säkra på. Jag tycker att de bör se över sin syn på yttrandefriheten. När dagen kommer, för det gör den, kommer det vara ombytta roller. Då kanske de har glömt, men inte jag, säger han.

Han skriver även i kommentarsfältet i anslutning till artikeln.

"Skäms göra jag inte. Har jag för avsikt att hota någon kommer denne att få reda på det. 'Förtäckta hot' är inte min grej…".

Svenska motståndsrörelsen är en nazistorganisation som flera gånger gett sig på och misshandlat meningsmotståndare. Deras aktivister uppmanas att beväpna sig i samband med manifestationer. I mars dömdes en aktivist i organisation för ett mord i Vallentuna. Ytterligare en aktivist som fortfarande är på fri fot, misstänks för inblandning i mordet.