Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Byn Leith, som det hela handlar om har inte mer än 19 invånare. Våren 2012 började 61 årige Craig Paul Cobb, sedan länge aktiv i olika nazistiska organisationer, köpa upp ett antal hus i byn. Efter en tid bjöd Cobb in andra nazister att bosätta sig på hans nyinköpta marker vilket flera också gjorde. Bland annat Tom Metzger, ledare för Vitt ariskt motstånd (White Aryan Resistance).

Det är inte första gången som Craig Paul Cobb försöker sig på projekt som detta. År 2006 flyttade han till Estland med en liknande målsättning och startade där en medieproduktion av nazistisk propaganda. Bara fyra år senare var han tillbaka i USA. Då bosatte sig han i staden Flathead Valley i Montana. En stad som nästan helt har tagits över av nazister tillhörande den kristna identitetskyrkan (Christian Identity), rapporterar Southern Poverty Law Center.

Målsättningen för Cobbs är enligt honom själv att få så många nazister som möjligt att bosätta sig i Leith och därigenom skapa ett nationalsocialistiskt samhälle och bli en röst att räkna med i kommande lokalval.