Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

»«Det var i samband med en husrannsakan i januari i år som Tullverket upptäckte en stor mängd dopningspreparat i en av männens hus söder om Jönköping. Enligt förundersökningen var hela huset fullt med sprutor, kanyler och läkemedel. Även i den andre mannens bostad gjordes en del beslag av olika preparat. Det sammanlagda värdet uppskattas vara över fem miljoner kronor, och är ett av de största beslagen som gjorts i Sverige.

- Vi har starka bevis då hela mängden beslagtogs i båda de åtalades bostäder. Till en början förnekade båda männen i förhören, men har sedan gjort medgivanden. Dock har ena mannen förnekat samarbete med den andra, säger Jessica Andersson, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping.

Männen som suttit häktade sedan husrannsakningarna i januari har varit medlemmar i ett nazistiskt rockband. Bandet har varit aktivt sedan 2002, och har spelat vit makt-musik på spelningar runt om i Sverige och Europa. Båda männen har även kopplingar till Svenska motståndsrörelsen och var åtminstone så sent som 2013 aktiva i organisationen.

De båda männen är tidigare dömda för flera brott, bland annat handlar det om rån, vapenbrott, hets mot folkgrupp, misshandel.

- En av dem är tidigare dömd för eget innehav av dopningspreparat säger, Jessica Andersson.

Tillslaget gjordes efter en tids spaning, då Tullverket bland annat gjorde provköp av dopningsmedel och där betalningen skulle gå till den ena mannen via ett konstruerat företag. Mycket tyder även på att de två männen endast är en del av ett större nätverk.

- På internationella åklagarmyndigheten jobbar de med ärendet runt om i hela Sverige, vad jag vet så finns en person från Kalmar åtalad för att vara en del av dopningshärvan, säger, Jessica Andersson.

Båda männen åtalas för grovt dopningsbrott, där straffet är fängelse. Lägst är sex månader och högst är sex år. Rättegången inleds på tisdagen i Jönköpings tingsrätt.