Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Tre till fyra personer slet upp dörren, sedan stormade ett 10-tal nazister in. De hade med sig en megafon och skrek att vi var landsförrädare och att de kunde krossa oss när de vill, men att de valt att vara barmhärtiga och låta oss leva, säger Daniel Riazat till Expo.se.

Daniel Riazat sitter i Faluns kommunfullmäktige för Vänsterpartiet och är grundaren till Dalarna mot rasism.

Tidigare på dagen hade 200 personer tågat mot rasism genom centrala Ludvika, demonstrationen gick lugnt till och Daniel Riazat var en av talarna. Efter manifestationen samlades ett 40-tal antirasister i Folkets hus för att prata om arbetet mot rasism. Efter en timme kom ett 10-tal nazister från SMR till mötet. Daniel Riazat försökte hålla igen dörren men tre till fyra nazister slet upp dörren och slet tag i honom.
­­
- Ledaren kom fram till mig och sa att jag skulle följa med ut, där skulle de visa vad de kunde göra med mig, säger Riazat.

Antirasisterna i lokalen lyckades slita loss Riazat och i samband med det slog en SMR-aktivist en flaska i huvudet på Daniel Riazat.

Polisen som anlänt till platsen lyckades fösa ut SMR-aktivisterna ur Folkets hus men nazisterna lämnade inte området och i två timmar var antirasisterna tvungna att låsa in sig innan polisen kunde meddela att det var tryggt att lämna.

Daniel Riazat uppger till Expo.se att han har ont i huvudet, men att han mår bra efter omständigheterna. Han kommer att anmäla alla som var med och stormade Folket hus.­

- Det dom har gjort är ett angrepp mot yttrandefrihet,att de säger att de kan göra vad de vill för tankarna till Utöya.

- Nu ska vi visa att vi inte ger upp, detta kommer göra oss starkare. Oavsett vad SMR tycker ska vi arbeta för ett tolerant samhälle och vi ska inom en snar framtid anordna nya manifestationer, säger Riazat.

Daniel Riazat är kritisk till att polisen inte hade bättre bevakning av deras möte och menar att det är uppenbart att det fanns en hotbild, bland annat hade SMR hetsat på Facebook inför demonstrationen. Han vill dock tacka de enskilda poliserna som stoppade handgemänget för sin insats.

Vakthavande befäl för Dalapolisen Christer Nelefelt säger till Expo.se att de bedömt att det inte funnits någon speciell hotbild och att polisen hade bemanning på plats, men att det går extremt fort när det väl smäller till. I nuläget förhör polisen flera personer. Tre SMR-aktivister har gripits, en för misshandel och två för främjande av flykt. Polisen har även beslagtagit flaskor. Det finns uppgifter om att en SMR-aktivist slängt iväg en kniv när polisen grep in. De uppgifterna kan Nelefelt inte bekräfta.