Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti genomförde under valrörelsen den största nazistiska valsatsningen sedan andra världskriget. Satsningen slutade i ett fiasko och noll kommunala mandat.

Trots det satsar nu ytterligare en nazistorganisation, Svenska motståndsrörelsen, mot parlamenten. Svenska motståndsrörelsen meddelade under torsdagen att de bildar ett parti.

"Partiet kommer att vara radikalt, rättframt och skilja sig distinkt från övriga partier, både vad gäller budskap och organisation" skriver Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund.

Offentliggörandet kommer strax efter att organisationen lyckats kuppa in en ledande aktivist, Pär Öberg, på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna i Ludvika.

Klas Lund som bland annat är dömd för dråp, rån och grovt vapenbrott uppger att Svenska motståndsrörelsen bjudit in Svenskarnas parti för "förhandlingar" för en sammanslagning men att Svenskarnas parti tackat nej till förhandlingarna.

Att Lund berättar öppet om försöken till dialog med konkurrerande Svenskarnas parti bör ses som ett försök att föregå anklagelser om att SMR:s partibildning splittrar rörelsen. Han lägger istället ansvaret för att det nu finns två nazistiska partier hos Svenskarnas parti.

"frågan om en 'enad rörelse' är därmed enligt min mening helt utagerad", slår Lund fast.

Klas Lund utmanar nazistiska Svenskarnas partis position i den svenska vit makt-miljön. Han skriver att skillnaderna mellan Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti är "av avgörande betydelse för vilken politik som kommer dominera den nationella rörelsen i framtiden och hur saker och ting kommer att utveckla sig."

Enligt Klas Lund är hans organisation "nationella socialister" och Svenskarnas parti "etnonationalister".

Svenska motståndsrörelsens partibildning kommer olägligt. för Svenskarnas parti. Partiet har mött bakslag även efter valfiaskot. I dag meddelade Svenskarnas parti att det inte längre kan driva sin nyhetssajt Realisten som varit en viktig propagandakanal för partiet.

Nu återstår att se om Svenska motståndsrörelsen lyckas samla de 1500 namnunderskrifter som behövs för att säkra partinamnet i riksdagsvalet. Skulle partiet misslyckas kan det ändå ställa upp i val, men då med risken att någon annan registrerar samma partinamn. Det nya partiet, som ännu inte har ett namn, beskrivs av Klas Lund som en parlamentarisk gren av Nordiska motståndsrörelsen, den pannordiska organisation som Svenska motståndsrörelsen är underorganisation till och som innefattar underorganisationer även i Norge och Finland,

Svenska motståndrörelsens aktivister har flera gånger gjort sig skyldiga till politiska motiverade våldsdåd. Nyligen åtalades tre aktivister som misstänks för ett mordförsök med hatbrottsmotiv efter att en man från Nigeria oprovocerat knivhuggits. Flera aktivister står inför rätta och flera har dömts efter attacken mot en antinazistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av förra året. Nyligen dömdes en ledande aktivist för organisationen i Norrland för ett ofredande i samband med en manifestation i Umeå 2013. Förra året dömdes den ledande aktivisten Pär Sjögren för delaktighet i misshandeln i Ludvika av vänsterpartisten Daniel Riazat.

2013 dömdes även en aktivist i Svenska motståndsrörelsen för mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna 2012. Han mördades med åtta knivhugg i bröstet och en gärningsman stampade honom flera gånger i huvudet. En man som misstänks för mordet har inte fällts då han fortfarande befinner sig på fri fot. Den misstänkte är också en aktivist i Svenska motståndsrörelsen.