Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 10 december kommer högerextremister samlas i en demonstrationen med parollen "Stoppa Svenskfientligheten - Till värn för norden" i centrala Stockholm. Demonstrationen är en efterföljare på den nedlagda Salemmarschen.

Inbjudna talare är Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson och Nordengruppens talesman Magnus Söderman, före detta medlem i nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen. Det senaste tillskottet i talarstolen är Nick Griffin, ledare för British National Party.

I ett meddelande på kampanjhemsidan för demonstrationen meddelar arrangörerna igår att den engelske EU-parlamentarikern blir en av talarna.

Expo.se har tidigare skrivit om det omstridda British National Party som är känt för sin invandrarfientliga och antimuslimska profil. Griffin har fått mycket kritik sedan han tillträde som partiledare 1999. Bland annat har han anklagats för att ha underblåst hatbrott när han vid två interna partimöten med BNP 2004 beskrivit islam som en "ondskefull och gudlös religiön" som har gjort England till "ett mångkulturellt helvete". Vid domstolens huvudförhandlingar fick Griffin frågan om han var rasist. Han svarade "inte längre, nu är jag religionist". Partiledaren friades dock från anklagelserna.

Sympatisörer och medlemmar av British National Party har kritiserat Griffin ett flertal gånger. Bland annat vid ett TV-framträdande i ett debattprogram där partiledaren tvingades ta avstånd från nazismen. På den högerextrema nyhetssajten Nationell.nu skrev de att "Griffin hade skämt ut sig" och att han "gick till och med så långt att han försvarade Israel och bekände sig till förintelsemyten".

2010 fick British National Party ändra i partistadgan, från att säga att "endast vita" kunde erhålla partimedlemskap till att alla kunde bli medlemmar i partiet. Det efter att det kom in en anmälan om att partiets stadgar bröt mot Englands diskrimineringslagar.

Nick Griffin har besökt Sverige flera gånger tidigare. 2004 höll han tal vid ett möte hos Nationaldemokraterna i Södertälje. 2006 talade han på partiets valupptaktsmöte. Så sent som 2010 deltog han som talare i Nationaldemokraternas valrörelse.