Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De berörda personerna har kopplingar till bland annat Nationalsocialistisk front, Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna. Även en tidigare medlem av NS Stockholm, en numera nedlagd organisation uppbyggd kring Info-14 aktivisten Robert Vesterlund, finns med bland de åtalade. Totalt rör det sig om åtta av de totalt 29 åtalade supportrarna från AIK-klacken på norra läktaren i Råsunda.

Av dessa personer är fem tidigare dömda för olika brott. Bland domarna återfinns bland annat flera fall av misshandel, narkotikabrott och olaga hot.

Bland de tre personerna med kopplingar till nazistorganisationen Nationalsocialistisk front återfinns en 23-åring skriven i Solna, ytterligare en 23-åring från Stockholm samt en tidigare ostraffad 21-åring från Gustavsberg. Solnabon har tidigare dömts för våldsamt upplopp, narkotikabrott samt ringa brott mot vapenlagen. 23-åringen har ett längre register med flera fall av misshandel och narkotikabrott. Han har även dömts för rån och olaga hot.

Den 30-årige man från Södertälje som tidigare varit medlem i NS Stockholm har en diger historia av våldsbrott och kriminalitet bakom sig. Straffregisterutdraget är fem sidor långt och sträcker sig ända tillbaka till 1992 då han dömdes för misshandel, mordbrand och försök till grov skadegörelse. Sedan dess har lagförts för flera fall av misshandel och olaga hot samt grov misshandel, våldsamt motstånd, allmänfarlig vårdslöshet och olaga vapeninnehav. Dessutom har han vid flera tillfällen dömts för narkotikabrott.

Personen med kopplingar till Nationaldemokraterna, en 24-årig man skriven i Skogås, har bland annat tidigare dömts till ansvar för två fall av våldsamt upplopp och två fall av misshandel samt skadegörelse.

Den 20-årige mannen med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen är tidigare ostraffad men väntar förutom åtalet om våldsamt upplopp även åtal för misshandel.

Ytterligare två tidigare ostraffade personer förekommer. En 21-åring från Katrineholm som tidigare har förekommit i kretsar kring Black Army Skinheads samt en 40-årig man från Solna. Den sistnämnde blev gripen vid en högerextrem 30-november demonstration i början på 90-talet.

Johannes Jakobsson
[email protected]