Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari förra året höll Nordiska motståndsrörelsen en manifestation på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Situationen urartade och gruppen nazister gick till samlad attack mot poliserna på plats.

Tre av de involverade nazisterna dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt för våldsamt motstånd. Två av dem, 47 och 27 år, döms till villkorlig dom, med samhällstjänst på 50 timmar.

Emil Hagberg som har en ledande position inom nazistorganisationen dömdes även han för våldsamt upplopp. Domen gäller även ett fall av hets mot folkgrupp. Han skrek vid tillfället Heil Hitler.

På grund av tidigare brottslighet, bland annat attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp söder om Stockholm, 2013 gör tingsrätten bedömningen att han ska dömas till en månads fängelse. Totalt förekommer Emil Hagberg under 14 avsnitt i belastningsregistret.

Emil Hagberg har tidigare kommenterat attacken vid Medborgarplatsen med att: "Kul att två snutar hamna på sjukhus, det var riktigt jävla bra". Han var även på plats under söndagen när Nordiska motståndsrörelsen höll en demonstration utan tillstånd i Göteborg.

Sedan tidigare har sex aktivister från Nordiska motståndsrörelsen dömts för våldsamt upplopp efter att de attackerat polisen vid Medborgarplatsen. Tre av dem har fått domen fastställd av Svea hovrätt. En har accepterat tingsrättens dom och två har överklagat. Rättegången mot dessa två är planerad till i oktober.

Minst ytterligare åtta aktivister väntar på rättegång för sin inblandning. En av dem är Viktor Melin, som nyligen fälldes av tingsrätten för sin inblandning i de tre bombattackerna i Göteborg.