Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti meddelar att de skickat ut brevet med anledning av att Jimmie Åkesson förra veckan skrev till sina kommunpolitiker att det i Sverigedemokraterna råder "nolltolerans mot rasism, extremism och rättshaverister."

Expo Idag har tidigare rapporterat om hur Svenskarnas parti försöker kapa mandat från Sverigedemokraterna. Det finns flera exempel då värvningsförsöken lyckats. Två sverigedemokratiska lokalpolitiker i Hedemora anslöt sig nyligen till Svenskarnas parti, efter att de kontaktats av partiledaren Daniel Höglund. Kort därefter valde dock en av kommunpolitikerna att lämna nazistpartiet.

Anders Leander i Mönsterås gick över till Svenskarnas parti efter att Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende mot honom, även i det fallet var det Svenskarnas parti som tog initiativet. Thomas Karlsen, tidigare kommunfullmäktige ledamot i Trollhättan, gick med i partiet efter att han lämnat kommunfullmäktige. Den tidigare kommunpolitikern i Bromölla Caroline Kindberg gick även hon över till Svenskarnas parti efter att hon lämnat kommunfullmäktige.

Det finns även exempel på Sverigedemokrater som gett Svenskarnas Parti nobben. Frida Grundström i Gnesta blev kontaktad av partiet medan hon fortfarande var aktiv sverigedemokrat. Nyligen lämnade hon på grund av missnöje. Till Expo Idag sa hon att hon inte kan tänka sig att gå över till Svenskarnas parti.

Enligt källor till Expo Idag har Svenskarnas parti tidigare tagit kontakt med aktiva politiker i åtminstone Skåne, Norrland och Västergötland.