Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 14 september gick de två männen 17 och 18 år gamla, båda med kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen, på en fest i södra Stockholm. Strax efter midnatt utbröt ett bråk som slutade i att männen misshandlade två personer.

På festen slog 17-åringen en kille med en flaska och med en spegel med järnram och tog stryptag på honom. 18-åringen, som var i ett annat rum, slog också en person. Han hävdade att det var i självförsvar.

När 18-åringen hörde att hans kompis var i bråk gick han genast dit. Då han kom in i rummet slog han den redan misshandlade personen i magen. 17-åringen tryckte upp killen mot väggen, tog upp en kniv och frågade "ska jag hugga?".

Plötsligt hörde de någon ropa att polisen var på väg. Männen släppte sitt offer och lämnade lägenheten.

Drygt två veckor senare hamnade männen i ett nytt bråk. När de åkte nattbuss hörde någon 17-åringen göra rasistiska uttalanden, vilket ledde till att ett att en hätsk diskussion uppstod. 17-åringen frågade om de skulle gå ut och "göra upp". Han hotade med att han redan hade misshandlat förut, "så jag kan ta en till".

Männen gick efter ett tag av bussen, men fortsatte hålla i dörrarna. Utanför skrek de "seig heil" och gjorde Hitlerhälsningar. Männen började skrika könsord åt en tjej som tidigare deltagit i diskussionen, samtidigt som 18-åringen försökte dra ut henne ur bussen.

Hon försökte sparka hans armar för att komma loss. Busschauffören försökte stänga dörrarna, men männen höll fortfarande emot. Männen såg på varandra och sa "ska vi?". De gick på bussen igen, den här gången med dragna knivar.

17-åringen högg mot personen han tidigare ville "göra upp" med, samtidigt som 18-åringen stod bredvid och viftade med sin kniv. Efter en stund sprang männen av bussen. Ingen blev fysiskt skadad.

För bråken de båda händelserna dömdes männen för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. 17-åringen dömdes dessutom för grov misshandel och försök till grov misshandel. Straffet för 18-åringen blir 60 timmars samhällstjänst med skyddstillsyn och 8000 kronor i skadestånd.

17-åringen, som tidigare är dömd för bland annat narkotikabrott och brott mot knivlagen, dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård och över 51000 kronor i böter. Männen ska dessutom tillsammans betala 27000 kronor till personerna på bussen.

Båda männen är sedan tidigare misstänkta för mordet på en 22-årig man i Vallentuna i slutet av oktober.