Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Utredningen efter knivattacken på Fidel Ogu natten mellan den 6 och 7 december hade lagts ned när SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammade fallet och kunde visa övervakningsbilder från tunnelbanan. Bilder som kopplade tre av Svenska motståndsrörelsens aktivister till platsen där överfallet ägde rum. Efter reportaget återupptogs utredningen och de tre aktivisterna från Svenska motståndsrörelsen greps.

"Av filmer från övervakningskameror i Hökarängens centrum framgår att de tilltalade befunnit sig i närområdet när Fidel Ogu blivit knivskuren. De har nämligen passerat övervakningskameror både i tiden strax före och strax efter den tidpunkt då knivskärningen måste ha ägt rum." står det i domen där det även konstateras att det är utrett att en av de bar kniv vid tillfället.

I domen framgår det dock att kniven som användes vid attacken inte påträffats och inte heller någon annan teknisk bevisning som binder de tilltalade till knivdådet.

Fedel Ogus egna uppgifter bedömdes även ha lägre bevisvärde då han inte närvarade under rättegången eftersom polisen inte lyckats komma i kontakt med honom. Men även på grund av hur polisen hållit sina förhör.

"Förhören är hållna på engelska utan tolk närvarande", skriver tingsrätten och påpekar att Ogus "vid tidpunkten för förhören var inlagd på sjukhus för behandling av skadan samt att han åtminstone vid de två första förhören fått morfin."

Vittnesuppgifter från en som var bekant med de misstänkta och som även han knyter de misstänkta till knivattacken har också ett lägre bevisvärde eftersom han initialt var misstänkt i målet.

"Uppgifter från en person som är eller har varit misstänkt för delaktighet i gärningen måste bedömas med särskild försiktighet och är ensamma inte tillräckliga för en fällande dom", skriver tingsrätten.

Inte heller det faktum att aktivisterna strax innan attacken varit inblandade i bråk i området gör att det går att binda till dådet, menar rätten.

"Vad som föregått gärningen, såsom den omständigheten att de tre tilltalade råkat i bråk med och jagat en annan mörkhyad man, att en förväxling av denne och Fidelis Ogu skulle kunna utgöra ett motiv till varför Fidelis Ogu angreps, att de tilltalade bevisligen hade tillgång till kniv samt de tilltalades politiska övertygelser utgör inte något direkt stöd för att de har utfört gärningen."

Aktivisterna friades även för det föregående bråket. Trots att övervakningsfilmer visade hur de tre misstänkta männen följt efter en man, misshandlat honom och jagat honom. Rätten menar att det kan ha varit nödvärn då det finns stöd för att den misshandlade slagit en av de misstänkta i huvudet.

Två av de misstänkta döms till sju månaders fängelse för ett andra brott, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med attacken mot den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp den femte december.