Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För den 39-årige partiledaren Marian Kotleba innebär det att han tar steget från posten som regionchef i Banska Bystrica, som har 80.000 invånare, till parlamentet i Bratislava, Slovakiens huvudstad med drygt 400.000 invånare.

Marian Kotleba red framgångsrikt på vågen av invandrarfientlighet – en politik som egentligen lanserats av den sittande regeringschefen Robert Fico som kallar sig socialdemokrat men som snarare är en pragmatisk populist.

Slovakien är en av de fyra så kallade Visegradstaterna, tillsammans med Ungern, Tjeckien och Polen, som hårdnackat vägrar acceptera EU-kvotering av flyktingar. 2015 tog Slovakien emot endast 260 asylsökande.

För regeringschefen Robert Fico blev valet en stor besvikelse. Hans parti Smer (Riktning) vann en jordskredsseger 2012 med 44 procent av rösterna och fick därmed med 83 platser egen majoritet i det 150 platser stora parlamentet.

Nu backade Smer till 28,3 procent och för Robert Fico väntar tuffa koalitionsförhandlingar med ett antal borgerliga småpartier till höger. Under sin första mandatperiod 2006-2010 regerade han tillsammans med det slovakiska nationalistpartiet SNS, ett parti som återfinns långt ut på högerkanten. Att nazistpartiet Vårt Slovakien skulle bjudas in anses uteslutet.

Robert Fico och Smer förlorade inte bara röster på sina invandrafientliga utspel. Även ett antal korruptionsskandaler bidrog till tillbakagången liksom omfattade lärarstrejker och demonstrationer.

Det hjälpte inte att den 51-årige juristen och regeringschefen före valet försökte "köpa" studenters och pensionärers röster med hjälp av fria tågresor och 165 euro till varje slovakiskt hushåll som "gasrabatt".

Skulle ansträngningarna att skapa en ny regering misslyckas kan Slovakiens president Andrej Kiska utse en interimsregering som sitter året ut fram till nyval 2017 för att lösa problemet med att Slovakien tar över som EU:s roterande ordförandeland andra halvåret 2016.

Vem är då denne nazistledare från provinsstaden Banska Bystrica? Född i dåvarande Tjeckoslovakien 1977 och med universitetsexamina i både pedagogik och ekonomi grundade Marian Kotleba 2003 det extrema högerpartiet Slovenská Pospolitost´ (Slovakisk samhörighet).

Partiet förbjöds fyra år senare av Slovakiens inrikesminister på grund av man uppmuntrat till rasistiskt våld men levde vidare som en civil organisation. 2009 ställde Marian Kotleba upp som kandidat till kommunchefsposten i Banska Bystrica, nu som representant för partiet Vårt Slovakien, men fick bara 10 procent av rösterna.

Fyra år senare ställde han upp igen och fick runt 20 procent och utmanade favoriten Vladimir Manka i en andra valomgång. Helt överraskande vann Marian Kotleba med 55 procent av rösterna. En av hans första åtgärder var att hala EU-flaggan på stadshuset. Han är även känd Natomotståndare.

Innan Marian Kotleba blev mer "salongsfähig" som lokalpolitiker i sin hemstad, klädde han och hans kumpaner sig gärna i uniformer som starkt påminde om de slovakiska nazisternas kläder och manér i Hlinka Guard under andra världskriget.

Dåvarande slovakiska staten under sin förste president, den romersk-katolske prästen Jozef Tiso, var starkt influerad av nazismen, inte minst i synen på judar. Slovakien erbjöd till och med att betala till Tyskland 500 riksmark för varje jude man deporterade på villkor att de inte tilläts återvända till Slovakien.

Av uppskattningsvis 75.000 slovakiska judar mördades 83 procent i nazisternas dödsläger.

I dag är det främst muslimer och romer som Marian Kotleba och hans anhängare, de flesta unga och arbetslösa, hetsar emot. Partiets demonstrationer främst i Bratislava har samlat tusentals personer som obehindrat kunnat vräka ur sig invandringsfientliga slagord.

Partiledaren Marian Kotleba har beskrivit romer som parasiter och hävdar att EU:s migrantpolitik är katastrofal för Slovakien.

Hans partivän Milan Uhrik menar att partiet kommer att vinna en jordskredsseger om det blir nyval i Slovakien nästa år.