Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De tre männen greps av FBI i fredags. De hade då samlat på sig skottsäkra västar, automatvapen och ammunition. Planen var att delta i måndagens stora demonstration i Richmond, Virginia, som lockade tusentals personer som ville demonstrera för det amerikanska folkets rätt att bära vapen.

De tre gripna nazisterna diskuterade till och med att öppna eld från tre olika platser för att skapa kaos på platsen, uppger Wall Street Journal med hänvisning till dokument från gripandet som tidningen tagit del av.

Senare samma dag grep FBI också tre medlemmar från The Base i Georgia. Dessa är misstänkta för att ha planerat att mörda två personer med kopplingar till den autonoma antifascistiska miljön.

Tusentals demonstranter

Under måndagen samlades tusentals människor i Richmond för en demonstration som handlade om att skydda det amerikanska folkets rätt att bära vapen. Den demokratiska majoriteten i Virginia har röstat igenom vissa begränsningar, till exempel att du bara får köpa ett vapen i månaden.

Det fick tungt beväpnade vapenförespråkare, inklusive personer från högerextrema paramilitära grupper, att resa till Virginia från hela USA. Inom grupperna har det förekommit diskussioner om att demonstrationen är starten på ett nytt inbördeskrig eller ett ”raskrig” i USA.

Myndigheterna fruktade våldsamheter och utlyste undantagstillstånd före demonstrationen. Men det hela gick lugnt till rapporterar Washington Post.

Vill störta samhället

De sex männen från The Base som nu gripits har ägnat sig både åt rekrytering av andra medlemmar och deltagit i paramilitära träningsläger i USA, enligt The Hill som hänvisar till Wall Street Journal.

The Base är en relativt liten militant nazistisk grupp som grundades 2018, enligt människorättsorganisationen ADL. Genom våldsamma terrordåd strävar gruppen efter att starta ett ”raskrig” i USA, vilket i slutändan ska leda till att The Base grundar en stat bara för vita.

Bland gruppens medlemmar finns flera före detta militärer. The Base har väckt uppmärksamhet genom sin propaganda, där de beväpnade och maskerade medlemmarna övar strid inför det kommande ”raskriget”.

Ämnen i artikeln