Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Lycksökare och avskum, vi måste börja få de här människorna att förstå att de inte är välkomna här. Vi behöver ställa oss utanför flyktingförläggningarna och säga ni är inte välkomna. Dra åt helvete, är ni kvar kommer vi att jaga er, vi kommer försöka köra ut er härifrån. Det kanske är olagligt att uppmana till detta, men jag gör det i alla fall. Vi måste visa att de inte är välkomna. Ni ska väck" ,sa Magnus Söderman, programledare i den nazistiska podden Motgift i en sändning den 12 augusti efter morden på Ikea. Det är ett i raden av aggressiva uttalanden från den högerextrema miljön den senaste tiden.

I samma sändning på Motgift uppmanades aktivister bilda lokala grupper för att "säkra sina områden för svenskar och nationalister". Söderman, som har en bakgrund i det nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och som dessförinnan varit ideolog i Svenska motståndsrörelsen, konstaterar att aktivister måste vara beredda på fängelsestraff och våldsanvändning. Radiopratarna uppmanar även till aktioner mot antirasistiska demonstrationer. "Gör ni ingenting är ni medskyldiga" är budskapet som förs fram.

Ett tiotal aktivister från den rasideologiska organisationen Nordisk ungdom begav sig till asylboendet där den misstänkte för morden på Ikea hade bott. De skrek slagord och slängde ägg mot boendet. Ett par dagar senare evakuerades de omkring 80 asylsökande på boendet på grund av att brandfarlig vätska hittats i behållare.

Den aggressiva stämningen i kölvattnet av morden på Ikea har lett till en ökad hotbild mot asylboenden och polisen har utökat bevakningen.

Förutom de hotfulla aktionerna och uppmaningarna har Ikea-morden exploaterats för att skuldbelägga flyktingar. Sveriges andre vice talman, sverigedemokraten Björn Söder skrev på Facebook:

"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna upp våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern…".

Lokala sverigedemokrater har krävt att Fredrik Reinfeldt ska straffas på grund av den migrationspolitik han drivit. I Falköping gick den sverigedemokratiska kommunpolitikern Roar Vesterengen så långt att han föreslog att Reinfeldt ska avrättas för "landsförräderi". En sverigedemokratisk ersättare i Vimmerbys kommunfullmäktige har krävt att statsminister Stefan Löfven ska dömas till livstids fängelse för "medhjälp" till mord.

Ämnen i artikeln