Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare domar

  • 29-åringen är dömd för misshandel, våldsamt upplopp, flera fall av hets mot folkgrupp och för brott mot knivlagen. 2007 kopplade polisen en vapengömma till honom. För det dömdes han till åtta månaders fängelse. Han har även varit ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens nätsajt.
  • 34-åringen har dömts för en rad brott bland dem flera fall av misshandel, vapenbrott, olaga hot och ofredanden. Han har även dömts för hemfridsbrott och narkotikabrott.Så sent som i mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlats i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Utredningen lades dock ned.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen var livsfarlig och (…) visade särskild hänsynslöshet", står det i stämningsansökan mot 29-åringen.

I januari 2012 efter en antirasistisk manifestation i Ludvika stormade ett tiotal aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen ett möte som flera antirasister deltog på. Kommunpolitikern Daniel Riazat, som även är Vänsterpartiets ordförande i Dalarna blev slagen med en flaska i huvudet. För två veckor sedan åtalades en 34-åring för ofredande i samband med händelsen. 34-åringen leder Svenska motståndsrörelsen i Dalarna.

Den 22 januari inkom åtalet mot 29-åringen som leder nazistorganisationen i Stockholm. Han misstänks ha slagit flaskan i Daniel Riazats huvud. Förutom att misshandeln var grov, betecknas händelsen som ett hatbrott, vilket är en försvårande omständighet.

"Motivet för brottet var också att kränka Riazat på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung", står det i stämningsansökan.

29-åringen sitter sedan tidigare häktad, misstänkt för våldsamt upplopp i samband med attacken mot en antinazistisk manifestation i Kärrtorp i december förra året.

Daniel Riazat har varit kritisk mot att utredningen dragit ut på tiden. Han menar att det försvårat bevisläget. Bland annat dröjde det innan vittnen kallades till förhör, uppger Riazat.

– Om 29-åringen döms för grov misshandel kommer jag att vara relativt nöjd med den delen. Men det är fortfarande ett faktum att utredningen dragit ut på tiden. Det gör att jag inte har några större förväntningar på utfallet.

Efter att Daniel Riazat attackerades i Ludvika utsattes han för hot och hängdes ut på Svenska motståndsrörelsens nätsajt. De publicerade bland annat ett bildmontage där terroristen Anders Behring Breivik siktade mot Riazats huvud.

– Rent allmänt har det här hatet förändrat min vardag. Jag måste tänka på ett annat sätt i vad jag gör och var jag är. Samtidigt har jag blivit mer övertygad om att vi måste fortsätta kämpa mot nazism och att det behövs mer än någonsin.

Daniel Riazat tillägger att han inspirerats av att allt stöd han fått från antirasister.

– För varje hotmejl kommer det femton stödmejl, säger han.

Rättegången mot 29-åringen och 34-åringen pågår mellan den 5 och 6 mars.