Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en artikel publicerad på Svenska motståndsrörelsens hemsida den 27 juli ifrågasätter nazistledaren förintelsen av judar, romer och oliktänkande under andra världskriget:

”På grund av den så kallade ”förintelsen”, som skulle ha ägt rum i Tyskland för 70 år sedan, pågår det just nu en het debatt bland tyska politiker och medier angående ifall Tyskland skulle kunna skicka fredsbevarande styrkor till Libanon”, skriver nazistledaren.

Några dagar tidigare beskriver han i en annan signerad artikel om lagen om hets mot folkgrupp, hakkorset som en av flera ”ariska symboler”.

Vapenfixerad rörelse. Premiär-
numret av Svenska motstånds-
rörelsens tidning, Nationellt
Motstånd.

Mindre lämpligt
För Försvarsmakten kommer uppgifterna som en nyhet.

- Det är mindre lämpligt och vi kommer naturligtvis undersöka de här uppgifterna vidare, säger Robert Jansson, chef för säkerhetsprövningssektionen vid Försvarsmaktens högkvarter, och understryker att försvarets säkerhetsprövning inte kan utgå ifrån medieuppgifter.

Försvarsministern: "Inte välkomna"
I april avslöjades hur en annan värnpliktig som var aktiv i samma organisation utbildades till en särskild säkerhetsklassad tjänst. Han omplacerades senare och försvarsminister Leni Björklund sa då att nazister inte är välkomna i försvaret.

- Vi ska inte ha några nazister i det svenska försvaret. Det ryms inga nazistiska värderingar i en verksamhet som ytterst syftar till att med vapenmakt kunna försvara alla svenskar. Vårt försvar är ju till för att försvara demokratin både här hemma och i internationella fredsinsatser, sa försvarsministern då och fortsatte:

- Den som gör sin värnplikt måste kunna lita på kamraterna och en person som sympatiserar med främlingsfientliga våldsideologier är helt enkelt inte lämplig att göra värnplikten.

Aktuell för omplacering
Enligt Leni Björklunds pressekreterare Toni Eriksson är det ståndpunkter som hon idag står fast vid.

Samtidigt är det inte helt enkelt för försvarsmakten att göra sig av med personer som har misshagliga åsikter. Att bara hänvisa till en persons åsikter kan strida mot grundlagen. Den värnpliktige som pekades ut som nazist i april var aktuell för omplacering eftersom han nyligen hade dömts för vapenbrott. Kriminalitet kan vara ett giltigt skäl för att avsluta en värnpliktigs utbildning.

Daniel Olsson
Mikael Ekman
¨

Läs mer
Utpekad nazist på säkerhetsklassad tjänst
Leni Björklund: "Inga nazister i försvaret"


Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och ungdomsförbundet Nationell Ungdom (NU) grundades i slutet av 1990-talet.

Nationell Ungdom växte fram ur bland annat Sverigedemokraterna och var från början tänkt som en “städad patriotisk ungdomsrörelse”, men avslöjades snart som en nazistisk sekt. Gruppen började tidigt bedriva paramilitär träning i form av överlevnadskurser och paintballkrig.

Svenska Motståndsrörelsen uppstod som en samlingspunkt för många av veteranerna från VAM, som i mitten av 1990-talet kom ut efter avtjänade fängelsestraff. Nominell ledare för SMR blev Klas Lund som bland annat gav ut tidningen Folktribunen som hyllar William Pierce och gör reklam för bland annat Turner Diaries.

Aktivister med anknytning till SMR/NU låg bland annat bakom mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999, samt vapenstölden på P10 Strängnäs. Det är alltså samma revolutionsromantiska drömmar som utgör drivkraft.

Sedan 2003 har Svenska Motståndsrörelsen förenats med en norsk motsvarighet och blivit alltmer militant i sin retorik. Det är åter det heliga raskriget som står på dagordningen.

Under år 2006 lades ungdomsorganisationen Nationell ungdom ned och oavsett ålder ansluts nu medlemmar till morderorganisationen Svenska motståndsrörelsen.

Ämnen i artikeln