Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var en brokig samling högerextremister som samlades på Gamla torget i Mölndal natten till torsdag. Ett trettiotal personer beväpnade med knivar, tårgas och olika former av tillhyggen var, enligt de själva, förberedda på en uppgörelse med den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten. Men meningsmotståndarna infann sig aldrig. Istället möttes högerextremisterna av polis som bussade dem från platsen.

NDU-aktivist från Kungälv greps
En 19-årig NDU-aktivist från Kungälv greps som ägare till en bil fullastad med vapen och tillhyggen.
- Vi fann en farlig massa bollträn och yxor i bilen, säger Bobby Lohse inre befäl vid Mölndalspolisen till Expo.
19-åringen var valfunktionär för Nationaldemokraterna vid valutställningen på Göteborgs stadsbibliotek inför riksdagsvalet 2002 och var fram till hösten 2003 en av de ledande medlemmarna i Nationaldemokratisk ungdom i Kungälv. Enligt uppgifter till Göteborgsposten ska 19-åringen varit kontaktman i Kungälv.
- Jag satt gripen långt in på morgonen, och nu blev jag väckt av media som ringer, säger 19-åringen till den rasistiska hemsidan Folkmord.

ND-organisatör i västsverige omhändertogs
19-åringen var inte ensam nationaldemokrat på platsen. Även partiets organisatör i västsverige, Jonas Skogsäter, fanns på plats bland de beväpnade högerextremisterna.
- Det har jag inga som helst kommentarer på, säger Jonas Skogsäter till Expo.
Organisatörstiteln är en av de viktigare titlarna inom det aktivistbetonade partiet och är i praktiken en form av heltidsarbetande politisk ombudsman. Jonas Skogsäter övertog titeln från partiets ideolog Vavra Suk som åkte hem till Stockholm vid nyår efter en kortare period i Göteborg för att bygga upp Västdistriktet.
Tidigare i år representerade Jonas Skogsäter Nationaldemokraterna i Västsverige som talare vid en av partiet arrangerad demonstration i Helsingborg.

ND i sällskap med BH och skinnskallar
En mängd unga medlemmar och aktivister i Nationaldemokraterna och dess ungdomsförbund omhändertogs under torsdagnatten, tillsammans med personer tillhörande bland annat Blood & Honour och olika skinnskallegrupperingar.

Bråk mellan höger- och vänsterextremister
Enligt den nazistiska hemsidan Info-14 ska upprinnelsen till bråket ha varit en attack från vänsterextrema Revolutionära fronten natten innan. Hemsidan uppger också att de båda sidorna kommit överens över mobiltelefon om tid och plats för att ”göra upp”.
Enligt uppgifter från Mölndalspolisen ska en känd NDU-aktivist i Mölndal fått rutorna på sitt hem sönderslagna natten till onsdag, men man är försiktiga med att göra några kopplingar till torsdagens händelser.

Torsdagnattens händelser var inte helt oväntade. Under en längre tid har vänsterextrema grupper som Revolutionära fronten angripit yngre skinnskallar på olika platser i Göteborgsområdet. På organisationens hemsida rapporteras om flera tillfällen där gruppen attackerat nazistsympatisörer och lägenhetsfester. Veckorna efter jul genomfördes också en kampanj från det högerextrema lägret där enskilda vänsteranhängare angreps och fönsterrutor till lokaler tillhörande olika vänstergrupper attackerades. Angreppen rapporterades senare till den nazistiska hemsidan Info-14.