Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har i fullmäktige ganska klart deklarerat att för att ska vi ge partistöd, så måste det finnas en partiförening i kommunen som bedriver verksamhet. Det ska inte vara så att nykvarnbornas skattepengar ska gå till verksamhet som bedrivs i andra kommuner, säger Effe Östman till Expo.se.

Under förra året hoppade Nationaldemokraternas ledamot Daniel Spansk av från partiet och blev politisk vilde. Dessutom förlorade partiet sin ersättarplats när Togge Scott flyttade från kommunen.

Enligt Länstidningen höll Nationaldemokraterna i oktober ett lokalt årsmöte för att visa att partiet är aktivt i kommunen. Den nu utflyttade Scott valdes till ordförande, partiledaren Marc Abramsson till sekreterare och Mattias Karlstrand till justerare. De båda sistnämnda är boende i Södertälje.

– Vi vill kolla om det verkligen finns någon partiförening att lämna ut partistödet till, säger Effe Östman.

Till Länstidningen säger Marc Abramsson att de hoppas kunna presentera en ny styrelse inom en snar framtid.

Även partistödet till Sverigedemokraterna kommer att utredas. I valet 2010 fick partiet två mandat i kommunen. Anders Berglund har avsagt sig sitt förtroendeuppdrag i fullmäktige och Gabriella Sander har inte varit på något möte, vilket beror på sjukdom enligt Sverigedemokraterna. Partiet saknar ersättare.

Nationaldemokraternas och Sverigedemokraternas partistöd kommer att utredas av kommunens tjänstemän, något som beräknas vara klart innan nästa utbetalning, som beräknas ske någon gång under årets första kvartal.

Ämnen i artikeln