Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nätverket mot rasism (NMR) hade mobiliserat de senaste veckorna för att samlas till en antirasistisk demonstration vid Norra Bantorget i Stockholm. Samtidigt som mötet började, klockan tolv, samlades sympatisörer till Nationaldemokraterna vid Liljeholmens t-banestation. En halvtimme senare vid Gullmarsplan. Säkerhetsnivån inför kampanjfinalen var hög, inte ens polisen hade meddelats om var mötet skulle äga rum. Strax efter klockan ett stod det klart att det var Telge Forum i Södertälje som fungerade som möteslokal för det nazianstrukna partiet. Valet av stad var enkelt – i Södertälje har ND två av sina fyra kommunala mandat.

Under tiden som ND-sympatisörer samlades på olika ställen runt om i Stockholm så drog flera nazistiska gäng runt på Södermalm. Ett 30-tal försökte storma Kafé 44 som är ett tillhåll för vänstersympatisörer men de kunde bara konstatera att det var stängt. Andra gäng stoppades av polisen men släpptes direkt.

Nazister skyddade ND

Under tiden som mötet pågick inomhus så stod två grupper uppställda på led för att skydda möteslokalen. Nazisterna agerade skyddsvakter åt Nationaldemokraterna och det hade ND inget emot. Inga tecken syntes på att ND ville distansera sig till nazisterna, snarare tvärtom. ND gav order till sina beskyddare som skulle ta sig an den autonoma vänstern om de skulle försöka sig på en attack.

Polisen var underbemannad och några kravallstängsel hade man inte med sig. På ena sidan stod femtiotalet nazister. En som utmärkte sig var NSF Stockholms ledare Patrik Lindvall. Han styrde sina mannar att hålla ena flanken där man misstänkte att de autonoma skulle anfalla. Polisens styrkor från Stockholm anlände till sist med piketen och hundenheten. Man blir dock aldrig tillräckligt många för att ha kunnat ingripa om de två grupperna drabbat samman.

Polisen var medvetna om att motdemonstranter skulle söka upp mötet men avvärjde en stor del av dem genom att stoppa pendeltåget i Södertälje Hamn. Ett åttiotal tog sig dock vidare till Södertälje centrum till fots.

Motdemonstranterna ringades in
Polisen valde att ringa in motdemonstranterna för att undvika konfrontation.

När motdemonstranterna kom fram så blev stämningen hätsk. Skallen gick mellan lägren. Vad ska vi göra? Stoppa rasismen! hördes från pendeltågsstationen och från Folkets Hus svarade nazisterna: Anti-fa, ha ha ha.Efter ett första försök till attack från de autonoma slog polisen en ring kring dem och tvingade dem ner på backen. Efter att den hätska stämningen lagt sig kördes 79 vänsterdemonstranter iväg i inhyrda SL-bussar. En greps för våldsamt upplopp.

Tor Paulsson hetsade

En av de första talarna inne på mötet var partiorganisatören Tor Paulsson. Från talarstolen kallade han statsministern för "den tjocka grisen Göran Persson". Vidare hävdade han att Göran Persson vill utplåna det svenska folket och att en del i denna plan var inträdet i EMU. Tor Paulsson attackerade Göran Persson för att han allierat sig med personer från både "synagogan och moskén".

Mötet avslutades med att man sjöng alla fyra verserna av den svenska nationalsången och högläsning av en dikt av Erik Axel Karlfeldt.

Fortsatta oroligheter

Under kvällen rapporteras det om flera konfrontationer mellan autonoma och nazister på Södermalm i Stockholm.