Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det skulle ha varit dagen då Sverigedemokraterna debatterade med Centerpartiets Ungdomsförbund. Debatten skulle stå mellan Jimmie Åkesson, nyvald partiledare för SD och Centerpartiets ungdomsordförande Fredrick Federley. Sverigedemokraterna kunde inte få tag på en lokal och därmed så ställde SD in sina arrangemang. SD hävdar att lokalägarna utsattes för påtryckningar. Debatten kommer istället att skjutas fram till hösten, troligtvis kommer den hållas i Stockholm.

Istället höll Nationaldemokraterna sitt första offentliga möte i samband med Almedalsveckan. Utanför ringmuren till Öster centrum förpassades demonstrationen som pågick i ungefär en och en halv timme. Tal hölls av Markus Andersson och Robert Almgren, nyvald ordförande för ungdomsförbundet. Demonstrationen var tillståndsgiven.

Högtalarna lyckades inte överrösta motdemonstrationen, som saknade polistillstånd men som anvisades en plats tio meter från Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraterna delade ut propaganda som hävdade att mångkulturen liggar bakom gruppvåldtäkter. När en person tog emot ett flygblad var motdemonstranterna där med stora papperskorger som pryddes av texten "Släng nazistpropagandan här". Allt förlöpte lugnt och inga incidenter inträffade.

Under fredagen kommer Sverigedemokraterna att hålla en demonstration på samma plats. Enligt partiets pressmeddelande kommer Jimmie Åkesson att tala bland annat om den inställda debatten mot Fredrick Federley.

Ämnen i artikeln