Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

STOCKHOLMSTRAKTEN. Nationaldemokraterna ställer upp i tio kommuner i Stockholmstrakten; Haninge (7 namn på valsedeln), Huddinge (5), Järfälla (3), Nacka (3), Norrtälje (4), Nykvarn (2), Salem (2), Stockholm (10), Södertälje (4) och Tyresö (4).

HANINGE är ND:s hemkommun och den ort där partiet redan har ett kommunmandat i form av Anders Steen som blev invald för Sverigedemokraterna 1998. Det är i Haninge som den interna fejden mot SD drivits allra hårdast; ND har vunnit i stort sett hela SD-avdelningen, däribland flera av partiets trotjänare och många aktivister i SD:s ungdomsförbund. I dagsläget ser det ut som SD helt övergivit Haninge och inte ens presenterat en valsedel trots att partiet fortfarande besitter ett kommunmandat i form av Johan Rinderheim, som dock varit i det närmaste osynlig på kommunmöten.

HUDDINGE är en av de kommuner där både ND och SD satsar hårt; där kommer konkurrensen mellan partierna också att bli knivskarp. I förra valet satsade SD i kommunen men hade då konkurrens ifrån både Ny demokrati och nazigruppen Konservativa Partiet. Sedan dess har konkurrenterna lagts ned; NyD-avdelningen har gått in i Sverigedemokraterna. ND:s förstanamn i Huddinge är Rickard Ekman, som tidigare var medlem i SD:s ungdomsförbund men som nu tillhör den ND:s kärna av aktivister och en nyckelfigur på partiets Internetredaktion.
SALEM bjuder på en lista med två intressanta namn; Sven Davidsson och Henrik Enmark, två av ND:s mest prestigefyllda rekryter. Veteranen Sven Davidsson har ett förflutet som Stockholmsledare för fascistiska Nysvenska Rörelsen på 1970-talet och var 1979 en av grundarna av Bevara Sverige Svenskt (BSS) som 1988 bytte namn till Sverigedemokraterna. Enmark var under hela 1990-talet en framträdande aktivist i SD.

MÖLNDAL. ND ställer upp i två kommuner i Västra Götaland – Mölndal (4) och Göteborg (4). Sverigedemokraterna har haft en livaktig förening i Mölndal många år och var 1998 snubblande nära att vinna mandat. Nu tycks det som en väsentlig del av aktivisterna gått till ND, och där partiet anser sig ha stor chans att vinna mandat. Partiet har upprepade gånger affischerat och delat ut flygblad bland annat på Fässbergsgymnasiet. Lars Magnus Larsson, organisatör för ND i Göteborg står som första namn på valsedeln.

HELSINGBORG. Nationaldemokraterna representeras i Helsingborg av makarna Gösta och Marie Louise Norsell som genom åren varit aktiva i en rad olika grupper, däribland Svensk Samling som var en utbrytargrupp från Framstegspartiet. Svensk Samling fick i förra valet 1 760 röster (drygt två procent) som nästan räckte till ett mandat i fullmäktige. I höst kommer konkurrensen att bli tuff mellan ND, SD och resterna av Svensk Samling i Helsingborg. ND ställer upp med en lista bestående av 12 namn.

SJÖBO. Nazistveteranen Karl Erik Nilsson blir ND:s affischnamn. Nilsson har tidigare varit aktiv i Nordiska Rikspartiet och Frisinnade Unionspartiet, men fick mandat för pensionärspartiet SPI i förra valet.

ND ställer slutligen även upp i Fagersta (2), Örebro (1) Säffle (1) och Håbo (2).

Stieg Larsson & Mikael Ekman