Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

20-åringen dömdes för att efter en innebandyturnering på lucia i Västerås 2007 ha slagit en man i huvudet med ett armeringsjärn. 20-åringen har högerextrema kopplingar och var konferencier när NDU firade Karl XII den 30 november förra året

NDU-aktivisten erkände i rätten att han varit i slagsmål, men hävdade att det rörde sig om nödvärn, en förklaring som Västmanlands tingsrätt inte trodde på. I domen skriver tingsrätten att misshandeln ska betraktas som grov eftersom 20-åringen använt sig av ett tillhygge vid misshandeln.

Misshandel efter kroggräl

20-åringen dömdes dessutom för en ytterligare misshandel. Tillsammans med en 19-årig kamrat misshandlade 20-åringen en man som de råkat i gräl med på en krog i Västerås. Enligt domen var misshandeln politiskt motiverad eftersom den utförts då misshandelsoffret inte delade männens politiska åsikter.

20-åringen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel, misshandel och förseelse mot ordningslagen. 19-åringen fick tre månaders fängelse för misshandel. De ska dessutom betala total 25650 kronor i skadestånd till sina offer.

19-åringen är tidigare dömd för flera våldsbrott, bland annat grov misshandel, misshandel och övergrepp i rättssak. Den domen är överklagad till Svea hovrätt.