Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi var inte alls i närheten av Salem utan hade ett möte inne i stan. Ett 20-tal organisationer, partier och fackförbund var närvarande. Syftet med mötet var att planera en manifestation, den 6 september, mot det nazistiska våldet. Bakgrunden är den senaste tidens attacker mot Pride-tåget och moskén i Stockholm, säger Jannis Konstantis från Nätverket mot rasism.

Konstantis säger att vänsterpartiet hade ett inplanerat möte i Salem, vilket blivit inställt.

Nazisterna var således ensamma i Salem, vilket inte hindrade dem från att hålla hotfulla tal. Enligt Info 14 ska en talare sagt:

"Om dessa människor, främlingar med ideologier främmande för vårt folk, håller ljusskygga möten där de planerar hur de ska frånta oss svenskar rätten att bruka våra egna gator ska de bli varse om att detta ej kommer accepteras. Är det konfrontationer de vill ha, är det det de ska få. Då ska ingen stad, ingen gata, ingen lokal lämnas åt dem."

Nu är det inte första gången som NDU tagit fel. För en tid sedan stormades en paneldebatt anordnad av tidningen Arena – en vecka för sent. Deltagarna på ett helt annat möte fick förvånade se NDU-aktivister komma inrusande.

Salemmarschen hålls varje år för att hedra den mördade Daniel Wretström och har blivit en mötesplats för högerextremister. Bakom manifestationen står en grupp som kallar sig för Salemfonden.

Partier som sluter upp bakom marschen är bland annat Nationalsocialistisk front, Nationaldemokraterna, Svenska Motståndsrörelsen och Blood and Honour.