Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tillbakagången förklaras internt med partiets ekonomiska problem och interna stridigheter. Men de massiva kampanjerna från Hope not Hate och Unite against Fascism bedöms också av partiets egna företrädare ha spelat en stor roll för bakslaget.

Också i det tidigare säkra BNP-fästet Stoke on Trent förlorade partiet sina åtta tidigare platser. Luton och Leeds gick också förlorade för BNP, som i de lokala fullmäktigena har drivit frågor som förbud mot halal-mat i skolorna. Det högerextrema partiet kunde inte heller göra de inbrytningar i Wales som det hoppats på.

De två kandidater som lyckades bli valda är båda kvinnor: Catherine Duffy i Charnwood som vann med bara fem röster, och Linda Cromie i Queensbury. Hon har dock redan tidigare talat om att lämna BNP och bli politisk vilde.

Den redan tidigare ifrågasatte partiledaren Nick Griffin, som i höstas deltog i ett valmöte för Nationaldemokraterna i Södertälje, skyllde i en tweet förlusterna på jordbävningen i Japan som han ansåg fått potentiella BNP-anhängare att i stället rösta på de Gröna. Partiaktivisten Joey Owens hävdar att tidskriften Searchlight och Hope not Hate-kampanjen har infiltrerat BNP och förstört partiet inifrån.

Bedömare spekulerar nu i att Nick Griffin kommer kritiseras än mer inom det som återstår av BNP. Men samtidigt finns risken för att partiet lägger om taktik och satsar på mer våld på gatorna, efter det framgångsrika mönstret för English Defence League.

Gary Lucas, utslagen kandidat för BNP i Knowsley, säger rent ut: "Valurnan är inte längre svaret i det här landet."

Ämnen i artikeln