Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juni som polis fick ett larm om bråk på en pub i centrala Stockholm. I närheten av puben mötte polisen två män, varav den ena, 23-åringen, blödde i ansiktet. När polisen försökte kontrollera männen, sprang 23-åringen från platsen och uppträdde sedan våldsamt när polisen försökte få kontroll på honom.

Ett flertal patruller anslöt och först efter att polisen använt pepparspray får de handfängsel på mannen. I anslutning till ingripandet ska 23-åringen ha skrikit okvädningsord och riktat direkta dödshot mot poliserna. Han ska även ha frågat efter polisernas för- och efternamn. Flera poliser på plats uppger att de upplevde hoten som uppriktiga och obehagliga.
23-åringen står åtalad för försök till våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Den 23-årige mannen är sedan många år aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, där han har en ledande roll i Stockholmsavdelningen. Han har även varit en del av organisationens redaktionella verksamhet.

23-åringen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp efter en händelse 2013 då aktivister från Nordiska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Han dömdes för den händelsen och en misshandel i samband med en manifestation i Uppsala samma år till sex månaders fängelse.

Utöver åtalet nu så väntar 23-åringen på rättegång för ytterligare två händelser. Dels för att förra året med våld försökt angripa en ordningsvakt på en krog i Stockholm, dels för våldsamt upplopp i samband med att Nordiska motståndsrörelsen attackerade poliser vid en manifestation på Medborgarplatsen 2016.

Expo har tidigare rapporterat hur polisen allt mer uttalat kommit att ses som en fiende inom Nordiska motståndsrörelsen.